Volledig scherm
Molen 3 van de molenviergang in Aarlanderveen. © Martin Sharrott Fotografie

Molenviergang Aarlanderveen komt geld tekort

De molenviergang van Aarlanderveen kan veel baat hebben bij extra recreatieve voorzieningen in de omliggende polders. De molens zelf voor het publiek openstellen, dat is met dit nog in werking zijnde historische erfgoed niet doenlijk, erkent woordvoerder Jan Verheul van de stichting Molenviergang Aarlanderveen.

Toch zijn extra inkomsten hard nodig, zegt voorzitter Bert Splinter van de stichting. ,,We komen eigenlijk structureel tekort.'' Daarom pleit wethouder Kees van Velzen (recreatie, CDA) ervoor meer met het hele weidegebied rondom de viergang te doen. ,,Bij deze viergang hoort een complete poldercultuur. Daar komen nog eens actuele kwesties als klimaatverandering en bodemdaling bij. Met bijvoorbeeld Rijnstreeksubsidies kunnen we dat hele verhaal gaan vertellen.'' Naast de gemeente en het hoogheemraadschap van Rijnland is ook het Alphense Platform Recreatie en Toerisme betrokken.

De molenviergang-stichting voert deze maand actie om de Molenprijs van de Bankgiroloterij binnen te halen. Met de leus 'Pieken voor de Wieken' hoopt de stichting zoveel mogelijk publieksstemmen te vergaren om de pot met 95.000 euro te verkrijgen.

Vier andere molens elders in Nederland zijn ook genomineerd. Van de viergang moet molen drie dringend worden gerestaureerd omdat een roede, waarop de wieken zitten, is doorgeroest.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.