Volledig scherm
Jelle Sels spreekt het publiek toe na zijn verloren finale in Sibiu. © RV

Na finale in Sibiu is Alphenaar Jelle vierde Nederlander op ranglijst

Met een karrenvracht aan punten keerde Jelle Sels (23) gisteren terug uit Roemenië. De Alphense tennisser, finalist in Sibiu, behoort nu tot het gezelschap van driehonderd beste tennissers ter wereld.

Quote

Ik snap het leventje van proftennis wat beter en er is veel veranderd qua mindset

Jelle Sels

Toen Sels maandagochtend, een dag na zijn verloren finale, in Sibiu ontwaakte nam hij al gauw zijn telefoon in de hand. Via een speciale app die veel tennissers gebruiken wierp hij een blik op de wereldranglijst en voor zijn eigen naam zag hij 276 staan. ,,Het leven ziet er toch een stuk mooier uit als je wint", zegt de opgewekte Sels vanaf de luchthaven in Sibiu. ,,Ik zit nu dicht tegen de ranking aan waarmee je wordt toegelaten tot de kwalificatietoernooien van de grandslams. Als ik had gewonnen, had ik zelfs 245 gestaan en je moet ongeveer rond de 246 staan."

Na zijn uitschakeling in de laatste editie van TEAN International (zelfde categorie als in Sibiu), iets meer dan een jaar geleden, werd Sels gevraagd naar zijn doelen voor 2018. ,,Ik weet nog dat ik toen zei dat ik graag in de top-350 wilde staan. Het kan snel gaan, want iedereen zit zo dicht bij elkaar. Of ik er een verklaring voor heb? Ik snap het leventje van proftennis wat beter en er is veel veranderd qua mindset. En ik heb een constanter basisniveau en mijn enkelhandige backhand is geen zwakte meer."

Maar het seizoen duurt nog een paar weken en de honger van Sels is nog niet gestild. Eind deze week stapt hij op het vliegtuig naar een challenger in Florence. Challengers zijn bedoeld voor spelers met een klassering tussen de 100 en 300 om punten te vergaren om de tophonderd te bereiken en zodoende op de grandslams en de andere grote toernooien te spelen.

Nederlanders

,,De afgelopen jaren heb ik alleen maar futures (het laagste niveau, red.) gespeeld. Op toernooien als vorige week is er toch net wat meer waardering", aldus de Alphenaar, die op de wereldranglijst nog maar vier Nederlanders voor zich hoeft te dulden: Robin Haase (44), Tallon Griekspoor (196), Scott Griekspoor (224) en Thiemo de Bakker (237). De bond informeerde al voorzichtig of hij interesse had vaker op het nationale trainingscentrum te komen trainen, maar Sels voelt zich op zijn gemak bij zijn trainer Arjan van der Zande.

Quote

Je komt er niet zomaar

Jelle Sels

Sels nam zondag een cheque van 3.650 euro in ontvangst, het hoogste bedrag in zijn loopbaan. ,,Maar nog steeds hou ik er niks aan over", maakt hij duidelijk. ,,Gelukkig heb ik één sponsor en wordt ook mijn materiaal, zoals schoenen en rackets, verzorgd. Ik ben een Club van 100 begonnen, maar de teller staat pas op negen leden. Alle beetjes helpen."

Stil zitten is er niet bij. Vandaag hervat Sels de training om wellicht wat dichter bij de volgende barrière, de top-200, te komen. ,,Een kwestie van lange termijn. Weken of zelfs maanden hard werken. Je komt er niet zomaar. Ik vind dat ik mijn jaar heel mooi heb opgebouwd. Ik ben begonnen met de kleine toernooitjes met een prijzengeld van 15.000 dollar, daarna 25.000 dollar en ik kom steeds iets verder. Stap voor stap."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.