Volledig scherm
Bente Neijman © Peter Franken

'Na vijf jaar was ik er ook wel klaar mee'

geslaagdGisteren kwam voor veel leerlingen het verlossende woord: ,,geslaagd.'' Wij zetten de leukste verhalen uit de Alphense regio op een rijtje. 

Bente Neijman

Eén vijfje. Voor Engels. Wéér dat Engels. Het verraste Bente Neijman allesbehalve. ,,Dat ik slecht scoor bij Engels is standaard voor mij. Ik ben er slecht in. Waarom, dat weet ik echt niet. Het is gewoon moeilijk."

Maar goed, het mocht de pret natuurlijk niet drukken. Verder is de cijferlijst van de 18-jarige Alphense namelijk dik in orde en mag ze begin juli een vmbo-t-diploma in ontvangst nemen. Bente moest in haar schoolloopbaan een jaartje overdoen, en is dus dolblij dat ze na vijf jaar het Scala College vaarwel kan zeggen. ,,Ik was er ook wel klaar mee, moet ik zeggen." Met naar school gaan in Alphen is het voor Bente nog niet gedaan: ze gaat een opleiding tot verpleegkundige doen aan het MBO Rijnland, twee kilometer van de Diamantstraat af.

‘Drie achten. Dat is wel heel lekker, toch?’

Volledig scherm
Geslaagd!! De cijferlijsten worden opgehaald bij het Scala aan de Diamantstraat Gijs Jan van Leeuwen 17 © Peter Franken

Gijs-Jan van Leeuwen is maar wat blij met zijn havo-papiertje. Alhoewel, de Zwammerdammer wist al hoe het is om te slagen voor een examen, want de 17-jarige is ook al in het bezit van een vmbo-t-diploma. Ook met zijn cijferlijst is hij in zijn nopjes. ,,Ik heb drie achten: voor economie, wiskunde en Engels. Dat is wel heel lekker, toch?''

Voor Gijs-Jan staat de zomer in het teken van werken én een tripje naar Ibiza. Hij is net terug van een examenreis naar het Portugese feestoord Albufeira met zijn vrienden. Na de zomervakantie gaat Gijs-Jan studeren aan de Hogeschool Rotterdam. ,,Ondernemerschap en retailmanagement." Eerst nog even genieten: hij en zijn vrienden vergapen zich aan biertjes en sigaren. ,,Hoort bij een feestje, toch?"

'Mijn ouders vinden het heel vet: ik naar Breda'

Volledig scherm
Geslaagd!! De cijferlijsten worden opgehaald bij het Scala aan de Diamantstraat Femke Drögen 18 © Peter Franken

Na zes jaar is het wel tijd om afscheid te nemen van het Scala College, zegt de 18-jarige Femke Drögen uit Alphen. Ook is het tijd om haar woonplaats gedag te zeggen: Ze gaat studeren in Breda: facilitymanagement op de Avans Hogeschool. Ze gaat, net als haar vriendinnen, op kamers in de Brabantse stad. Voorwaarde om te starten met die studie: een havodiploma. Met haar cijferlijst krijgt ze dat en is ze welkom in Breda. Trots laat ze de lijst zien. ,,Een 8,5 voor wiskunde. Ja, ik ben trots op mijn lijst. Ik heb wel een 5,4 voor geschiedenis, maar dat maakt me niet zoveel uit." Eenmaal bleef ze zitten in haar havo-tijd. Vinden haar ouders het wel oké dat ze op kamers gaat? ,,Net als ik vinden ze het heel vet, ze staan helemaal achter me."

'Waarom autotechniek me leuk lijkt? Moeilijk'

Volledig scherm
Geslaagd!! De cijferlijsten worden opgehaald bij het Scala aan de Diamantstraat Amine Ahannay © Peter Franken

Allemaal voldoendes staan er op de cijferlijst van Amine Ahannay. Daarmee verlaat hij het Scala College - Ahannay ging naar school op de locatie aan de Diamantstraat - met een vmbo-kaderdiploma. Maar voorlopig lijkt Amine het zonnige schoolplein nog niet te willen verlaten, want hij en zijn vrienden, het leeuwendeel is geslaagd, praten druk na. Praten met Amine wordt flink bemoeilijkt, want continu interrumperen medescholieren hem of hangen ze om zijn nek.

Amine (17) deed op school de richting economie en ondernemen. Na de zomer brengt hij dat in de praktijk in Gouda, waar hij zich laat scholen tot automonteur. ,,Dat lijkt me leuk, man. Waarom me dat leuk lijkt? Nu stel je te moeilijke vragen."