Volledig scherm
Willem Drees. © Rotterdams Dagblad

Naam van 'Vadertje Drees' terug in Alphens centrum

‘Vadertje Drees’, bedenker van de Algemene Ouderdomswet (AOW), keert in naam terug in Alphen. Zijn naam wordt gegeven aan een van de straten in de nieuwbouw op en langs het Aarplein.

De naam Willem Dreespassage verdween toen het Thorbeckeplein werd gereconstrueerd. Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan, openbare ruimte) vertelt dat met de nu gekozen naamgeving de staatsliedenbuurt met ondermeer Thorbeckestraat, Groen van Prinstererlaan en Schaepmanstraat weer compleet is. Daar werd vanuit diverse kanten om gevraagd, meldt hij.

In dezelfde buurt komt ook de benaming Metaheerhuiskade op de bordjes. Het rituele joodse washuisje voor de overledenen heeft nu de adressering Aarkade 63, maar is straks aan een gelijknamige nieuwe straat te vinden. Verder worden in het nieuwbouwgebied Aarplein enkele straten verlengd, zodat met name De Vest en Aarplein meer huisnummers krijgen.

Onkruid

In Boskoop komen in nieuwbouwgebied Torenpad-west historische namen terug uit de boomkwekerijwereld. Kardieler is de benaming van een gevlochten mand waarin bij het wieden onkruid werd gegooid. Het zand kon tussen de spleten van de tenen door eruit vallen. De Griffel is het knopdragende deel van een plant dat op een onderstam werd geënt. Met de Moerhoek werd voorheen de plek aangeduid waar de moederplanten voor te kweken nieuwe soorten stonden. Het Nommerhout tenslotte was een houten stok bij een plantbed. In plaats van de plantennaam stond er alleen een nummer op zodat de concurrent niet kon achterhalen welke soorten zijn buurman kweekte.