Volledig scherm
Boswachter John Pieterse in een kano op de Nieuwkoopse plassen. Archieffoto. © Martin Sharrott Fotografie

Natuurmonumenten dreigt met vaarverbod Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten dreigt met een algemeen vaarverbod in alle sloten in het zwaar beschermde Natura 2000-gebied in de Nieuwkoopse Plassen. Dit vaarverbod gaat volgens Natuurmonumenten in, als een Nieuwkoper weer mag zeilen in de nog niet afgesloten sloten en waterwegen.

Quote

Dan moet Natuurmonu­men­ten ook eens naar zichzelf kijken, die ploegt met enorme werkboten door het gebied

Koos Visser

Nieuwkoper Koos Visser vindt dat een loos dreigement en stapte maandag in hoger beroep naar de Raad van State. Hij wil zijn eerder door de gemeente Nieuwkoop verleende en later weer ingetrokken zeilontheffing terug. Visser wil met zijn Randmeer weer kunnen zeilen in de nog niet door Natuurmonumenten afgesloten sloten. 

,,Ik ben 76 jaar. Als jongen zeilde ik al in de plassen en sloten. Jarenlang heb ik er zeilles gegeven. Zeilen op de plassen is leuk voor wedstrijden, maar ik wil in de sloten varen. Daar geniet ik van de rust en de natuur. En ik breng absoluut geen schade toe", zei Visser tijdens de rechtszaak in Den Haag. 

Broedvogels

Natuurmonumenten denkt daar heel anders over. Volgens de natuurbeheerder levert het zeilen grote verstoring en zelfs onherstelbare schade op. Broedvogels zouden hun nesten voorgoed verlaten door het luide klappen en schitteren van de witte zeilen. En de zes meter lange boot van Visser kan bovendien schade aan de oevers toebrengen.

,,Als er door dit soort zeilontheffingen steeds meer zeilboten in de sloten komen brengt dat schade aan de natuur aan en halen we onze natuurdoelstellingen in de plassen niet. In dat geval moeten we in ons gebied alle sloten met balken afsluiten", aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten. 

Terug bij af

En nog meer met drijvende balken afgesloten sloten en watergangen is een schrikbeeld voor Peter Groen van het Gebruikersbelang Plassengebied Nieuwkoop. ,,Wij hebben na heel veel overleg met Natuurmonumenten een compromis bereikt waarbij de meeste sloten permanent worden afgesloten. Maar zo’n 25 procent blijft beschikbaar voor stille kano’s en fluister(elektro)boten. Dat wordt straks in één klap teniet gedaan als Visser een zeilontheffing krijgt. Dan gooit Natuurmonumenten alle andere sloten dicht en zijn we terug bij af", aldus Groen, die een groot aantal ondernemers, dorpsbewoners en andere Plassengebruikers vertegenwoordigd. 

Visser snapt niet waarom Natuurmonumenten zo’n ophef maakt: ,,Die verhuurkano’s en elektroboten brengen veel meer schade aan de natuur aan. Die leggen aan op plekken waar het niet mag en dan gaan ze de oever op. Ik vaar alleen door de sloten als de wind in de gunstige hoek staat en leg nergens aan. En dan moet Natuurmonumenten ook eens naar zichzelf kijken. Die ploegt met enorme werkboten door het gebied. Als ze langs zijn geweest drijven de geknakte waterlelies en andere waterplanten in het water. En dat is blijkbaar geen probleem voor de natuur", aldus Visser. 

De Raad van State gaat bekijken of Visser alsnog recht heeft op een ontheffing en weer mag zeilen door zijn geliefde sloten. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.