Volledig scherm
PREMIUM
Baardmannetjes Hans Dorrestijn en Nico de Haan gaan op zoek naar vogels in Nederland. Vrijdag is de uitzending over Zwolle te zien, de zoektocht naar de slechtvalk. © Omroep MAX

Niet heel wetenschappelijk, wel leuk: De Nationale Tuinvogeltelling weer van start

Kun je nog geen koolmees van een pimpelmees onderscheiden? Geen probleem volgens de Vogelbescherming, je mag alsnog meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekend plaatsvindt.

Tel een half uur lang de vogels in de tuin en meld het online. Niet doorvertellen, maar de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming is niet heel wetenschappelijk onderbouwd. Het resultaat geeft volgens de Vogelbescherming een globaal beeld en is een leuke manier om beter naar de vogels in de tuin te kijken. Wel de kat binnenhouden!

De in Aarlanderveen geboren Nico de Haan, Nederlands bekendste vogelaar, ontdekte de tuinvogeltelling in Engeland en introduceerde die zo’n twintig jaar geleden in Nederland. Hij zit ook dit weekend weer achter zijn raam naar buiten te turen. ,,Ik begin pas met tellen als er een bonte specht in mijn tuin landt. Het is een leuk half uur dat daarop volgt, je wordt er heel hebberig van’', vertelt hij enthousiast.