Volledig scherm
Kruising Braassemdreef - Noordeinde in Roelofarendsveen © Google Streetview

Nieuw kruispunt in Roelofarendsveen gaat alweer op de schop

Trillende automobilisten, wild met de vuist zwaaiende fietsers en in slakkengang rijdende chauffeurs. Het kruispunt Braassemdreef - Noordeinde in Roelofarendsveen zorgt voor veel onrust onder de gebruikers. De gemeente wil maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar wil hierover eerst overleggen met omwonenden en experts. 

Mogelijk komt er ook een prijsvraag voor alle inwoners om een oplossing te vinden. Het kruispunt is nog niet zo lang geleden aangelegd, op de manier waarop het bureau Goudappel Coffeng dit had geadviseerd. 

Dat advies klopt in theorie wel, zo laat wethouder Floris Schoonderwoerd weten, maar de praktijk blijkt weerbarstiger te zijn. ,,Het gevoel dat mensen ervaren, draagt er niet aan bij dat ze hun kinderen naar het winkelcentrum durven sturen. En er komen nog honderden woningen bij in die buurt.”

Quote

Het gevoel dat mensen ervaren, draagt er niet aan bij dat ze hun kinderen naar het winkelcen­trum durven sturen

Floris Schoonderwoerd, wethouder

Deze week zijn er al enkele verdrijvingsvlakken op de weg getekend. Ook staat er een bordje bij een oversteekplaats. Maar die maatregelen zijn niet afdoende, erkent de gemeente. Aan omwonenden wordt gevraagd of zij een oplossing hebben. Ook hebben enkele inwoners met ervaring in de infrastructuur zich gemeld om mee te denken. 

Maar simpele oplossingen bestaan niet, aldus de wethouder. Een advies van een bewoner om in het midden van het kruispunt een bloembak te plaatsen met een rotondebordje erin, wordt niet zomaar overgenomen.

Kaag en Braassem laat metingen doen en de verkeersstromen observeren. Uiteindelijk moet het kruispunt op een andere manier worden ingericht. Schoonderwoerd omarmt het advies van PRO om een prijsvraag te houden als er niet genoeg tips komen van omwonenden en experts.

Alle kosten voor het (eventueel) aanpassen van het kruispunt zijn voor de gemeente. Het is volgens Schoonderwoerd niet mogelijk het adviesbureau aansprakelijk te stellen. ,,Goudappel is een bureau dat zeer gerenommeerd is op dit gebied. Adviesbureaus kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten als het advies niet goed was.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.