Volledig scherm
Bibliothecaresses Mirjam in 't Hout met rechts directrice Hester van Beek © Jan van Rijn

Nieuwe bibliotheek Alphen komt naast de Aarhof

De nieuwe bibliotheek in het Alphense stadshart komt niet in het oude V&D-pand, maar naast winkelcentrum Aarhof. Het Alphense college vindt dit de beste optie nu een nieuwe, grotere Albert Heijn op die plek is geschrapt.

Quote

Wij zijn blij met de plek van De Aar. Met de horeca wordt het een ontmoe­tings­plek voor alle Alphenaren

Hester van Beek

Al geruime tijd is de gemeente op zoek naar een nieuwe plek voor de bibliotheek. Het huidige noodgebouw op het Aarplein moet over anderhalf tot twee jaar weg, omdat de gemeente daar woningen wil bouwen. Het vrijgekomen gebouw van het failliete V&D, waarin ook La Place zou terugkeren en nog enkele winkels zouden komen, leek tot voor kort de beste optie.

Het pand is echter zo slecht dat sloop en nieuwbouw onvermijdelijk zijn. ,,De laatste kandidaat die dit wilde en ook meeging in ons plan voor de bieb is afgehaakt'', vertelt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, stadshart). ,,Eigenlijk zette de eigenaar van het gebouw ons op het verkeerde been.''

Van As en zijn collega Kees van Velzen (CDA, cultuur) zijn met terugwerkende kracht blij dat Sectie 5, de mede-eigenaar en beheerder van winkelcentrum Aarhof, het plan voor een Albert Heijn XL niet rond kreeg. Daarom kan nu op de hoek van de Aarkade en De Vest, waar gebouw De Aar later dit jaar wordt gesloopt, een nieuw pand komen voor bibliotheek en stadsarchief.

Het archief moet weg uit het oude raadhuis. Ook de muziekschool zoekt een nieuwe stek, maar past niet op de plek van De Aar. Er moeten ook een parkeergebouw (250 plaatsen) en een bewaakte fietsenstalling komen.

,,De nieuwe bieb krijgt 2200 m2, meer dan in het V&D-pand'', aldus Van Velzen. De daghoreca in de nieuwbouw moet een trekker worden, á la de Chocoladefabriek in Gouda. ,,De nieuwbouw mag er niet uitzien als een saai parkeergebouw'', benadrukt Van Velzen.

Castellum
Aan het eerdere plan om de bibliotheek in te laten trekken bij theater Castellum aan het Rijnplein zitten volgens Van Velzen toch te veel haken en ogen. ,,Wij zijn blij met de plek van De Aar. Het ligt vlakbij de huidige stek, lekker centraal en dat hele gebied rond het Thorbeckeplein wordt nu al opgeknapt. Met de horeca wordt het een ontmoetingsplek voor alle Alphenaren'', reageert directrice Hester van Beek namens de bieb. ,,We hebben nu alleen een koffiezetapparaat.''

De nieuwe bieb kost waarschijnlijk zo'n zes miljoen euro en moet in de zomer of het najaar van 2018 gereed zijn.