Volledig scherm
Tot grote opluchting van Jop van der Pijl heeft een krappe meerderheid van de Nieuwkoopse raad besloten voortaan ook de regenboogvlag te hijsen op de internationale dag tegen homofobie en op Coming-Outday. © Frank de Roo

Nieuwkoop hijst als laatste Groene Hart-gemeente voortaan ook regenboogvlag

Het ging niet zonder slag of stoot, maar voortaan hijst ook Nieuwkoop als laatste gemeente in het Groene Hart  op 17 mei en 11 oktober de regenboogvlag, symbool voor acceptatie van lhbti’ers. 

Opluchting

Jop van der Pijl, die zich onlangs in het AD uitsprak over de noodzaak van de komst van de regenboogvlag, pinkte na afloop een traantje weg. ,,Ik ben heel erg opgelucht. Dit deed me meer dan ik van tevoren had gedacht.”

Quote

Dit soort vlaggen roept een stukje tegenstel­ling in de maatschap­pij op

Elias van Belzen, SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter

In eerste instantie leek het er niet op dat het voorstel het zou halen. SGP/ChristenUnie, SBN, CDA en Natuurlijk Nieuwkoop (NN) dienden een tegenvoorstel in om in het gemeentehuis een bordje op te hangen waarmee Artikel 1 van de Grondwet prominent en letterlijk in beeld gebracht zou worden. Artikel 1 gaat over het recht op gelijke behandeling.

,,We hijsen ook geen vlag voor Joodse Nederlanders die slachtoffer zijn van antisemitisme”, zei SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter Elias van Belzen. Hij stelde dat de regenboogvlag voor onrust zorgt. ,,We zijn voorstander van een huwelijk voor man en vrouw. Dit soort vlaggen roept een stukje tegenstelling in de maatschappij op.”

Maar D66-fractievoorzitter Annette Pietersen hield Van Belzen voor dat de regenboogvlag geen aanval is op christelijke normen en waarden. ,,Het gaat om mensen die kwetsbaar zijn en tegen wie geweld wordt gebruikt.”

Rood-wit-blauw

VVD-fractievoorzitter Tom de Kleer (VVD) was desondanks fel tegen. ,,Ik val zelf op mannen. Geaardheid is niet iets bijzonders. Door het bijzonder te maken ga je voorbij aan het idee van gelijkheid. De enige vlag die er toe doet is het rood-wit-blauw.’’ 

Na schorsing veranderden twee partijleden van Samen Beter Nieuwkoop van standpunt en omarmden het D66-voorstel. Dat leverde met de stemmen van NN, D66 en CDA - alleen CDA-raadslid Brent Wijshijer stemde tegen - een krappe raadsmeerderheid op. Een suggestie om op deze dagen ook de toren op het Reghthuysplein in regenboogkleuren of in paars te verlichten, bleek voor de politici nog wel een stap te ver. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195