Marit van den Helder in actie.
Volledig scherm
Marit van den Helder in actie. © kosteloos

Nieuwkoopse Marit (16) naar WK Debatteren voor scholieren in Sri Lanka

De Nieuwkoopse Marit van den Helder (16), 5-vwo’er op het Groene Hart Lyceum, vertegenwoordigt deze zomer Nederland op het WK Debatteren voor scholieren in Sri Lanka.

Dat doet ze in een vijfkoppig team, waar ze  samen met drie Amsterdammers en een Nijmegenaar deel van uitmaakt. ,,Mijn docent Nederlands zei in de tweede: ga eens kijken bij ons debatteam”, aldus Van den Helder over hoe ze ooit besmet raakte met het debatvirus. ,,Ik hou ook erg van presenteren en voor een groep staan.”

Haar sterke punten: sociale problemen en feminisme. ,,Maar ik kan ook Donald Trump verdedigen als dat nodig is.” Op het WK, dat van 23 juli tot en met 2 augustus wordt gehouden, krijgen deelnemers een uur van te voren te horen over welk thema zij moeten debatteren en of ze voor of tegen de stellingen zijn.

Er doen 65 nationale teams mee. Van den Helder zal haar argumenten in het Engels moeten overbregen. Geen groot probleem, zegt ze. ,,In het begin was het wel lastig, maar nu heb ik er ook wat aan bij Engels.” De Dutch Schools Debate College (DSDC), dat namens Nederland deelneemt aan het WK, stoomt het team de komende tijd klaar voor het toernooi. ,,Ze hebben al veel algemene kennis”, zegt Lisa Schallenberg. Hun strategieën en technieken worden verder bijgeschaafd op internationale toernooien, waaronder in Praag.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.