Volledig scherm
© anp

Nieuwkopers drinken 't meest

Nieuwkopers zijn de zwaarste drinkers in de hele regio. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor 2016 van de GGD Hollands Midden. Ook het gebruik van harddrugs is rond de Nieuwkoopse Plassen het hoogste van alle gemeenten.

Quote

Ik denk zelfs dat veel mensen ruimschoots over die 6,2 biertjes gaan

Joey Akerboom

Een op de vijf mensen (21 procent) tussen de 18 en 65 jaar in de gemeente Nieuwkoop valt in de categorie 'binge-drinker'. Dat wil zeggen dat regelmatig bij één gelegenheid minstens zes (voor mannen) of vier (voor vrouwen) glazen alcoholhoudende drank worden genuttigd. Alleen Kaag en Braassem (17 procent) komt daar bij in de buurt. In de meeste gemeenten in de regio komt dat percentage niet boven de 10. In De Ronde Venen is 15 procent binge-drinker, in Oudewater 13. De cijfers van Utrecht-West komen uit 2012. Binnenkort komen nieuwe cijfers beschikbaar. Het landelijk gemiddelde is 11 procent.

Overmatig drinken (meer dan 14 glazen per week) doet 28 procent van de Nieuwkopers. In Gouda komen ze bijvoorbeeld niet verder dan 15 procent. Met zo'n hoog aantal stevige drinkers is het niet verwonderlijk dat Nieuwkopers ook de regionale ranglijst aanvoeren van het aantal glazen dat per week wordt genuttigd. Een Nieuwkoper slaat gemiddeld 8,5 glas per week achterover. In Zuidplas komen ze niet verder dan 5,2 en een Alphenaar drinkt er zes gemiddeld per week. Het landelijk gemiddelde is 6,2.

Meer waarde

De cijfers zijn door de inwoners zelf aangeleverd. In totaal hebben 23.000 mensen uit de regio meegedaan aan het onderzoek. ,,Het zijn geen harde meetgegevens, maar omdat we dergelijk onderzoek al voor de vijfde keer doen, kunnen we resultaten wel vergelijken,'' zegt een woordvoerder van de GGD. ,,En grote verschillen tussen gemeenten bestaan wel degelijk. Daarom willen we met elke gemeente in gesprek over de meest opvallende resultaten. Een onderwerp als zwaar drinken zal voor Nieuwkoop inderdaad aan de orde komen.''

Joey Akerboom van dorpscafé Inn 't Lely Veldt in Nieuwveen vindt die 6,2 biertjes niet heel bijzonder. ,,Dat is toch normaal. Daar zit je zo aan. Ik denk zelfs dat veel mensen daar ruimschoots overheen gaan.'' Volgens Akerboom komt de hoge score van de gemeente Nieuwkoop ook door het verschil tussen stad en dorp. ,,In een stad geven ze vooral om dure spullen. In een dorp hechten ze meer waarde aan een gezellige avond in het café. Een bezoeker kent hier veel mensen, dan blijft je langer hangen.''

Het drankgebruik levert volgens hem nauwelijks problemen op. ,,De sociale controle is groot. Ik heb nooit opstootjes of problemen en als iemand al eens over zijn nek is gegaan, krijgt hij daarna alleen water.'' Wethouder Anette Pietersen van Nieuwkoop (onderwijs, D66) wil niet inhoudelijk reageren op de cijfers. Ze laat alleen weten dat ze aanleiding geven tot verdere bestudering.

Quote

In een stad geven ze vooral om dure spullen. In een dorp hechten ze meer waarde aan een gezellige avond in het café

Joey Akerboom

Van alle Nederlanders tussen 18 en 65 rookt 23 procent. Van de 65-plussers rookt 12 procent. De meeste gemeenten in Hollands-Midden blijven onder het landelijk gemiddelde (Waddinxveen en Nieuwkoop 22 procent). Toch zijn er in de regio ook grote verschillen. Van de mensen uit Oudewater geeft 25 procent aan te roken (cijfer 2012), van de Alphenaren rookt volgens de nieuwe peiling van de GGD Hollands Midden 24 procent, maar van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk slechts 14 procent. In Utrecht-West roken ze in De Ronde Venen met 19 procent het minst.

Harddrugs

Het gebruik van Harddrug is met 4,8 procent van de volwassenen tussen 18 en 65 jaar in Nieuwkoop ook relatief hoog. In Gouda zegt 2,8 procent wel eens harddrugs te gebruiken, in Alphen 3,3 procent. Net als bij het drankgebruik bezet Kaag en Braassem met 4,1 procent de tweede plek.

Wat softdrugsgebruik spant Gouda de kroon. Met vijf coffeeshops is het legale aanbod daar ook het hoogst. 8 procent van de Gouwenaars zegt wel eens softdrugs te gebruiken. Alphen en Kaag en Braassem volgen met 7 procent. Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Hollands Midden.