Volledig scherm
Papiercontainer © RMN

Nieuwkopers krijgen derde afvalbak voor papier

Nieuwkopers krijgen waarschijnlijk een derde afvalbak, bestemd voor oud papier. De komst van de blauwe bak moet eraan bijdragen, dat Nieuwkopers volgend jaar nog maar maximaal 100 kilo aan restafval weggooien. In 2025 moet het aantal kilo’s zelfs gedaald zijn tot 30.

Daarom spreekt de raad zich binnenkort ook uit over de vraag of inwoners gaan betalen voor elke keer dat ze een minicontainer met restafval langs de kant van de weg zetten of hun afvalzak in een ondergrondse container gooien. De twee partijen, die hierover nog twijfelen, zijn SBN en SGP/ChristenUnie. Zij vinden dat vooral grotere gezinnen de dupe worden. De Romeijn opperde om minimilieupleinen in te richten in de wijken en de winkelcentra. ,,Zo kun je de doelstellingen behalen en hopelijk de kosten naar beneden brengen.”

Pech

Jonge ouders hebben pech als ze voor elke bak of zak moeten gaan betalen. Een baby produceert gemiddeld 3500 luiers en dat is dus heel wat restafval. Het is bovendien geen aantrekkelijke optie om die luiers lang te bewaren, waardoor ze zich waarschijnlijk gedwongen voelen de minicontainer aan de weg te zetten. Maar er komt geen speciale compensatieregeling voor jonge gezinnen. De raadsleden denken nog na over een ambtelijk voorstel om jonge ouders warm te maken geen synthetische luiers meer te laten gebruiken.

Twijfels zijn er wel, of de derde afvalcontainer warm onthaald wordt door de inwoners. Maar als de gemeenteraad dat wil, kunnen die containers volgens een ambtenaar een half jaar lang op proef worden uitgedeeld. ,,Maar we hebben elders in het land gezien dat minimaal 95 procent van de gebruikers de container na zes maanden wil houden.” Wethouder Bernadette Wolters heeft voorgesteld het scheiden van afval extra te stimuleren. ,,Houd een wedstrijd afvalscheiden in de straten of laat een afvalcoach de kinderen afval leren scheiden.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195