Volledig scherm
Ska-band The W8ers. © Ricardo Smit

Nieuwveense Ska-band The W8ers na 25 jaar weer op de planken

Trek de Dr. Martens alvast aan, scheer je hoofd kaal en haal dat Fred Perry shirt maar uit de kast want Ska-band The W8ers laat weer van zich horen. Vijfentwintig jaar na hun laatste optreden betreden de bandleden op 11 april het podium voor een ouderwets portie Ska . Een muziekstijl dat in de jaren negentig furore maakte en het beste te vergelijken is met opgevoerde reggae. In die tijd werd de band door een gerenommeerd Ska-magazine de belofte van de toekomst genoemd.

Quote

Ik heb er zin in maar vind het ontzettend spannend, we staan toch weer op een podium

Thomas van Vliet

De Nieuwveense band kwam vorig jaar weer bij elkaar om bij te praten tijdens een barbecue. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. ,,Een week na de reünie ontstonden de plannen al om weer op te treden, het afgelopen jaar hebben we elke maand gerepeteerd”, zegt trompettist Mark Stouten (44). ,,De laatste weken waren ze zelfs wekelijks te vinden in de oude tapijtwinkel van de ouders van Stouten, op twintig meter afstand van hun vroegere repetitieschuur. ,,De sfeer was weer net als toen, alleen zijn we nu wat ouder en met zeven leden in plaats van negen.”

Toen, in de jaren negentig, trad de de band gedurende hun driejarige bestaan regelmatig op voor volle zalen. Ook nu hoopt Stouten op een goed gevulde zaal. ,,Onze families zijn er, hen willen we vooral laten zien hoe het vroeger was. En op facebook zag ik al groepen Nieuwveners die met busjes naar Amsterdam willen komen.” The w8ers hopen een uur lang te kunnen spelen. ,,Ik heb er zin in maar vind het ontzettend spannend, we staan toch weer op een podium.“ In ieder geval heeft de band meer gerepeteerd dan ze ooit deden voor een optreden.  ,,Op papier schreven we de partituren en met een beetje geluk had in ieder geval de helft van de band het doorgenomen”,  zei gitarist Thomas van Vliet (44) eerder in het AD over hun vroegere optredens.

Op 11 april gaan ze eenmalig, voorlopig, op herhaling in De Nieuwe Anita in Amsterdam.  De eerste trompet klinkt om 22.00 uur.