Volledig scherm
De bewuste schildering op het monument dat gisteren werd onthuld. © Peter Franken

Oeps, foutje op nieuw oorlogsmonument: Halifax is Lancaster

UpdateOp het nieuwe oorlogsmonument bij de winkelcentrum de Herenhof in Alphen staat een foutje; er staat geen Halifaxvliegtuig afgebeeld, maar een Lancaster. Dat stelt Alphenaar Wim Bombeeck. Hij vindt dat het bankje bij het monument opnieuw beschilderd zou moeten worden.

,,Het is heel duidelijk te zien dat dit een Lancaster is", zegt Bombeeck (87). ,,Een Lancaster was een beetje het glamourvliegtuig, de Halifax meer een boerenvliegtuig." Hij wijst op de verschillen: de cockpit en vleugels onder meer zijn duidelijk anders bij beide vliegtuigen. ,,Er zijn veel verschillen, daarom begrijp ik ook niet dat hier een misverstand over kan zijn ontstaan."

Quote

Ik ben verder gaan zoeken via Google naar een mooier plaatje en ben bij het verkeerde vliegtuig uitgekomen

Joost Zwanenburg

Het bankje is beschilderd door graffitikunstenaar Joost Zwanenburg. ,,Dat zou niet best zijn", is zijn eerste reactie als hij hoort dat mogelijk het verkeerde vliegtuig is afgebeeld. ,,Ik heb foto's doorgestuurd gekregen en heb aan de hand daarvan een ontwerp gemaakt. Ik zou het heel vervelend vinden als het verkeerde vliegtuig is afgebeeld." In de nacht van 16 op 17 juni 1944 schoten de Duitsers een Halifax-bommenwerper met zeven Canadezen boven Alphen uit de lucht.  Zij kwamen daarbij om het leven. Het toestel crashte waar nu de Oude Herenweg ligt, vlak bij winkelcentrum Herenhof. Daar, bij de vijver, staat het monument.

,,Het is mijn fout", zegt Zwanenburg even later. ,,Ik ben verder gaan zoeken via Google naar een mooier plaatje en ben bij het verkeerde vliegtuig uitgekomen. Ik heb de afbeeldingen over elkaar gelegd." Zwanenburg wil zijn eigen kunstwerk zo snel mogelijk aanpassen. ,,Het zijn hele kleine details, dan is het weer correct."

Impressie

Anjo Duijkers, dochter van mede-initiatiefnemer Gerrit Vos die het toestel neer zag storten, geeft toe dat het zo gegaan is. ,,De vliegtuigen lijken ontzettend op elkaar", zegt ze. ,,Het is een impressie van de kunstenaar. Er zijn details die op een Lancaster lijken, maar ook details die voor honderd procent bij de Halifax horen. Zoals de juiste codes." 

Wat Duijkers betreft wordt het monument dan ook niet aangepast. ,,Er staat een informatiebord bij, met alle historische gegevens. Zie het vanuit het oog van de kunstenaar."

Bekijk hier de onthulling van het oorlogsmonument:

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.