Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).

Ollongren: Bodegraven-Reeuwijk zorgpunt

Een zorgpunt, dat is Bodegraven-Reeuwijk volgens Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). De gemeente kon voor het derde jaar op rij geen goedkeurende verklaring van de accountant op de jaarrekening krijgen.

Dat blijkt uit een brief van Ollongren aan de Tweede Kamer. Daarin staat dat er 25 gemeenten in Nederland zijn die er in 2105, 2016 en 2017 niet in slaagden om de jaarrekening helemaal goed te laten keuren door een accountant. Deze gemeenten vormen een zorgpunt, schrijft Ollongren. Bodegraven-Reeuwijk is er één van.

Wethouder Dirk-Jan Knol (financiën, CDA): ,,In 2015 hadden veel gemeenten geen goedkeurende verklaring, omdat toen het sociale domein werd overgedragen naar gemeenten." Daar ging gedoe met de Sociale Verzekeringsbank die een deel van de kosten van het persoonsgebonden budget (pgb) verzorgde, mee gepaard. Daardoor waren sommige uitgaven niet te controleren, zegt Knol. Dat gebeurde in 2016 ook, maar toen ging het om de kosten voor de jeugdzorg. Bovendien was het contract niet volgens de regels aanbesteed.

Alles leek daarna in orde, maar het bleek dat een verkeerde aanbesteding in 2012 nog nasudderde. Het bedrijf Bunnik werd dat jaar het beheer voor de openbare ruimte gegund. Die aanbesteding verliep echter niet volgens de regels, want de opdracht werd niet Europees aanbesteed. Het was een contract van tien jaar.

Gifbeker

,,Om te voorkomen dat we de komende jaren wéér geen verklaring zouden krijgen hebben we nu de onzekerheden afgeboekt." Oftewel: de gemeente heeft de gifbeker van die verkeerde aanbesteding leeggedronken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat fouten bij aanbestedingen belangrijker zijn geworden dan geknoei rondom het sociaal domein. Ze zijn in gesprek gegaan met de 25 gemeenten. Verder moeten de gemeenteraden zich maar over het onderwerp buigen. ,,Dat is hier al gedaan", verzekert wethouder Knol.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.