Volledig scherm
De mannen worden ook verdacht van de plofkraak bij de AH aan de Goylaan in Utrecht. © Koen Laureij

OM eist 14 jaar cel tegen leiders plofkraakbende

UpdateTegen zeven mannen uit Utrecht en omgeving is volgens het Openbaar Ministerie een stortvloed aan bewijs dat zij betrokken waren bij een serie van tientallen plofkraken in het hele land, waaronder in Bodegraven.

De mannen uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (27 tot en met 44 jaar oud) zouden volgens het OM zeker 22 plofkraken hebben gepleegd in 2015 en 2016. Bewijs daarvoor ziet het OM onder meer in aangetroffen sporen op kleding, tassen, een zaklamp, schoenen en auto’s. Vooral inktsporen uit geldcassettes, bloed en glas zouden in het nadeel van de verdachten spreken.

Telkens waren filialen van Albert Heijn het doelwit en steeds ging het om automaten van ING die onklaar werden gemaakt. De ene keer gebeurde dat via een ontploffing door middel van een plofkraak, de andere keer gebeurde dat door de automaat uit elkaar te trekken of kapot te branden met een zogeheten thermische lans.

Unieke inkt

Bij het openbreken van de geldautomaten werden geldcassettes buitgemaakt. Veel van die cassettes hadden een beveiligingssysteem, dat inkt met unieke kenmerken verspreidt na het openbreken. Veel van die inkt is teruggevonden op materiaal van de verdachten.

De mannen zouden geopereerd hebben met minstens zeven verschillende gestolen auto’s, waarbij Audi’s favoriet waren. Op een daarvan plaatsten ze zelfs een taxibord, om zo min mogelijk op te vallen. Rechercheurs zetten camera’s bij loodsen in Utrecht (Rotsoord) en Kerkdriel, van waaruit de krakers vele maanden lang geraffineerd te werk gingen. Ze konden toeslaan in onder meer Leersum, Soest, Utrecht, Bodegraven, Opheusden, Hilversum, Uithoorn, Axel, Almere, Ermelo, Almelo, Zaltbommel, Driebergen en Nieuwegein.

Het OM komt vanmiddag na het opsommen van al het bewijs dat verzameld is tegen de mannen met een strafeis.