Volledig scherm
Sambal © Shutterstock

OM: Jihad-donateur uit Alphen smokkelde mensen vanuit Syrië naar Nederland

rechtbankDe 42-jarige Abdulrazak A. zou niet alleen vanuit Alphen in 2017 de jihad hebben gefinancierd. Hij wordt ook verdacht van mensensmokkel. Dat bleek vanmiddag in de Haagse rechtbank.

De van oorsprong Syrische man zou onder meer zijn zus en echtgenoot hebben geholpen bij hun komst naar Nederland. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) hem ook van het mishandelen van zijn ex-vrouw. A. heeft haar volgens de officier geslagen, bedreigd met de dood en gedwongen sambal te eten.

A., die onlangs verhuisde naar Leiden, staat terecht met een andere van oorsprong Syrische Alphenaar. Deze man, de 44-jarige Mohmmad K., wordt ervan verdacht dat hij A. heeft geholpen bij het ondergronds bankieren. De rechtszaak werd vandaag nog niet inhoudelijk behandeld. Onbekend is daarom nog hoe de twee mannen te werk zouden zijn gegaan.

Quote

Ik vraag me af wat ik hier doe en wat ik heb gedaan

Abdulrazak A.

,,Ik vraag me af wat ik hier doe en wat ik heb gedaan”, zei verdachte K. via de tolk tegen de rechtbank. ,,Mijn cliënt is een kleine vis’, zei zijn advocaat. ,,Hij zegt alleen maar te hebben geholpen. Dat er 300.000 euro door iemand moest worden opgehaald in Duitsland, daar weet hij niets van. Medeverdachte was degene met een facebookpagina.” 

Via een advertentie op die pagina zou A. hebben aangeboden te helpen bij het overmaken van geld aan het buitenland. Zelf wilde A. daar niets over kwijt. ,,Hij beroept zich op zijn zwijgrecht", liet zijn advocaat weten. 

De zaak gaat 30 januari 2020 verder. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195