Volledig scherm
Het Nieuwkoopse stel heeft volgens het OM fors verdiend aan de verkoop van onder meer xtc. © ANP

OM: Nieuwkoops stel verdiende fors aan drugs

Het Openbaar Ministerie gelooft er niets van dat een Nieuwkoops stel niet wist dat hun woning door een tijdelijke medebewoner werd gebruikt als drugslab. De twee blijven tot de behandeling van hun rechtszaak op 1 juli in de cel, besloot de Haagse rechtbank gisteren.

Officier van justitie Lisette Kooijmans vindt het vreemd dat het stel naar eigen zeggen compleet werd verrast toen agenten op 8 januari dit jaar bij hun woning aan het Zuideinde stonden. De twee bewoners, een 43-jarige man en een 25-jarige vrouw, zouden volgens het OM niet alleen 20 kilo aan drugs of stoffen om drugs mee te maken in huis hebben verborgen, maar ook geruime tijd hebben verdiend aan de verkoop van verdovende middelen als xtc en speed.

Geld

Kooijmans meldde vanmiddag, bij een nog niet inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen het duo door de Haagse rechtbank, dat er tientallen keren contant geld was gestort op zowel de rekening van de vrouw (in totaal zo’n 60.000 euro) als van de man (ongeveer 40.000 euro). ,,Dat is bij elkaar een enorm bedrag. De drugs lagen bovendien door de gehele woning, dat moet je als bewoner toch merken. Ook is het vreemd dat beide verdachten op hun door de politie uitgelezen telefoons vaak drugsgerelateerde zoekopdrachten deden en dat op het apparaat van de vrouw 14 foto’s zijn gevonden van grondstoffen die je gebruikt om drugs te produceren. Alsof ze die spullen moest bestellen.’’ Het pleit ook niet voor de man dat hij al eens celstraffen kreeg van acht en vier jaar voor betrokkenheid bij drugshandel.

Jeffrey Jordan, de advocaat van het stel, heeft een heel andere lezing. ,,Het OM doet alsof dit stel middenin een volop werkend drugslab leefde, maar ze wisten echt van niks.’’ De drugs zouden op het conto moeten worden geschreven van een man die tijdelijk bij het stel in huis woonde. Het OM bevestigt dat de politie op 8 januari eigenlijk op zoek was naar deze man. Er liep al langer een onderzoek door de politie in Brabant naar deze persoon. Hij is ook daarna nog steeds niet aangehouden. ,,We denken dat dat nog wel gebeurt, we weten alleen niet wanneer’’, aldus Kooijmans.

Geschrokken

De Nieuwkoopse vrouw zei  vandaag ‘erg geschrokken’ te zijn van de aanklacht door het OM, die volgens Kooijmans bovendien nog wordt uitgebreid als de zaak op 1 juli inhoudelijk wordt behandeld. ,,We verdenken het stel ook van witwassen‘’, meldde Kooijmans.

Jordan deed vergeefs een verzoek om de vrouw in afwachting van die rechtszaak op 1 juli vrij te laten, zodat ze haar studie weer kan oppakken. Ook zou ze in aanmerking komen voor beschermd wonen. De relatie met de 43-jarige man is over. Hij was niet naar de rechtszaal gekomen. Ook hij zit sinds 8 januari vast.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.