Volledig scherm
In Zwammerdam liggen al weken noodbruggen. De brugdekken van de Zwammerdamsebrug en Ziendebrug zijn in Moerdijk voor onderhoud. Dat duurt langer dan gedacht. © Peter Franken

Omwonenden hoeven huis niet uit bij terughijsen Zwammerdamse bruggen

Het handjevol omwonenden van de Zwammerdamse- en Ziendebrug hoeft niet hun huizen uit wanneer later deze maand de brugdekken weer worden ingehesen. Beide worden nu opgeknapt bij een bedrijf in Moerdijk.

Een maand geleden werd omwonenden wél gevraagd tijdelijk hun huis te verlaten, toen de brugdekken werden weggehaald en op transport gingen voor groot onderhoud. ,,Ons hijsplan is door deskundigen getoetst en de hekken staan ruim rond de hijsplek, zodat passanten niet worden geraakt als het mis zou gaan”, meldt de provincie Zuid-Holland. ,,Wij vinden het niet nodig dat mensen hun huis uit gaan.”

Veiligheidsmaatregelen bij het hijsen worden extra scherp bekeken sinds het in augustus 2015 misging bij het inhijsen van het brugdek van de Julianabrug in Alphen. Dat brugdek viel met kranen op winkels en huizen aan de Hooftstraat. Er vielen geen slachtoffers.

De noodbruggen die al weken in Zwammerdam over de Oude Rijn en de Ziende liggen zijn op 21 en 22 november afgesloten vanwege het hijsen.

Instabiel

De dekken komen vanuit Moerdijk op pontons naar Zwammerdam. Naar verwachting is dan de Gouwe weer open voor scheepvaart. De provincie sloot de Boskoopse hefbrug op 10 oktober, omdat de torens instabiel zouden zijn. Daaraan wordt nu gewerkt.

Het werk aan de Zwammerdamse bruggen loopt flink uit. Bij inspectie bleek de klep van een brug slechter dan gedacht. Dorpelingen moeten daarom met hun auto’s kilometers omrijden. ,,We kunnen niks verzinnen om automobilisten tegemoet te komen”, meldt de provincie. De noodbruggen zijn voor langzaam verkeer.