De N11 bij Bodegraven.
Volledig scherm
De N11 bij Bodegraven. © Peter Franken

Omwonenden N11 bij Bodegraven blijven last houden van verkeerslawaai: Rijkswaterstaat pakt hinder niet aan

Bodegraven grijpt net naast een eerste ronde van geluidwerende maatregelen die Rijkswaterstaat gepland heeft staan.

Rijkswaterstaat heeft donderdag een meerjarenplan naar buiten gebracht om verkeerslawaai langs diverse rijkswegen aan te pakken. Daarbij zijn ook de N11 ter hoogte van Bodegraven en de A4 nabij Nieuwe Wetering onderzocht. Vooral tien huizen aan de Elzenhof hebben het nodige verkeerslawaai te verduren, maar niet erg genoeg, zo blijkt. ,,Deze woningen vallen net onder de saneringsdrempel. Helaas worden hiervoor dan ook geen maatregelen genomen”, constateert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Verderop, aan de Dronenweg en de Lindehof, zijn eveneens de geluidsniveaus onderzocht. Hier zitten 23 appartementen net rond de grens van 65 dB. Of deze huizen wel kans maken op geluidsmaatregelen, weet de woordvoerster niet. Ze staan in ieder geval niet op de lijst van meest urgente gevallen. Komende zomer wordt nog een tweede saneringsronde gedaan. ,,Op die plekken wordt nog gestudeerd”, zegt de woordvoerster.

Drempelwaarde 

In Nieuwe Wetering en Hoogmade in de gemeente Kaag en Braassem is een flink aantal woningen dicht bij de A4 onderzocht. Maar Rijkswaterstaat constateert dat deze huizen aan de Achterweg en de Veenderdijk allemaal nog onder de drempelwaarde zitten.