Volledig scherm
Het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. © Menno Boon/beeldwaren.nl

Ondernemer uit Leimuiden krijgt acht maanden celstraf wegens omkoping politieman

De Leimuidense ondernemer Otto V. is veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor omkoping van de 58-jarige oud-politiecommissaris Peter van den E. uit Eindhoven. Die kreeg op zijn beurt van de rechtbank een jaar cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de 53-jarige ondernemer Otto V. de politiebaas trakteerde op lange verblijven in zijn Franse landhuis. Beiden werkten samen in het beveiligingsproject Criminee!. Tegen de oud-politiechef was 240 uur werkstraf en een maand cel voorwaardelijk geëist, maar de rechtbank vond dat een te lichte straf.

Bewakingscamera's instellen

De commissaris had invloed op welk softwaresysteem de politie zou kiezen voor het uitkijken van bewakingscamera's. Daarin zat het belang van de ondernemer om de politiecommissaris om te kopen, aldus het OM eerder. Van den E. werd door de politie gedetacheerd in dit project. Het bedrijf van V. deed rechtstreeks zaken met hem.

Volgens de rechtbank toonde de oud-commissaris geen inzicht in zijn laakbare handelen. Hij frustreerde een integriteitsonderzoek naar zijn persoon. Omdat Van den E. de betalingen van de ondernemer poogde af te dekken met valse facturen, achtte de rechtbank ook valsheid in geschrifte bewezen.

Dure reizen onaanvaardbaar

Ook voor de 53-jarige medeverdachte vond de rechtbank een celstraf passend. Hoewel het niet ongebruikelijk is in het bedrijfsleven om potentiële zakenpartners en klanten te fêteren, is het aanbieden van dure reizen en verblijven aan een politiecommissaris volgens de rechtbank onaanvaardbaar.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195