Volledig scherm
Aanrijdingen op de A12 tussen Woerden en Gouda komen geregeld voor. © VID

Ongelukken op A12 niet door snelheid

Volgens Rijkswaterstaat is het aantal ongelukken op de A12 niet toegenomen sinds de maximumsnelheid is verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Dat meldt de Bodegraafse wethouder Kees Oskam, die met Rijkswaterstaat sprak.

Het gesprek kwam tot stand na meerdere tweets van burgemeester Christiaan van der Kamp over ongelukken op de snelweg tussen Woerden en Gouda.

Hij plaatste in november een tweet waarin hij Rijkswaterstaat opriep om eens iets te doen aan de vele ongelukken die gebeurden en de lange files die daardoor ontstonden.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen riep eerder op om de snelheid te verlagen op de A12. Ook moeten volgens hem onnodige camera’s verdwijnen en moeten automobilisten langer op dezelfde rijbaan blijven. Alleen met dergelijke maatregelen is de A12 in het Groene Hart volgens de deskundige veiliger te krijgen.

Kees Oskam spreekt desondanks van een ‘positief gesprek’. ,,Dit probleem is ook niet morgen op te lossen. We blijven in contact. Ik ben heel blij dat Rijkswaterstaat heeft toegezegd mee te willen kijken naar een oplossing voor de problemen op de N11 en A12.”

Tracéstudie

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat inmiddels een zogeheten tracéstudie doen naar de aansluiting van de N11 op de A12.

Bij Bodegraven staat het in de spits altijd vast met auto’s op de op- en afritten. ,,We kijken daar met de hele regio naar. Ook de gemeenten Leiden en Alphen, de provincie en VNO-NCW zijn daarbij betrokken. Een groot collectief.”