Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Ook huurder beloond voor meer groen en minder tegels in de tuin

Goed nieuws voor huurders van een huis bij de woningcorporaties Woonforte en Habeko. Ook zij kunnen een subsidie aanvragen voor een groen dak of een regenton.

Dit heeft wethouder Leo Maat (duurzaamheid, GL) bezworen in de deze week gehouden commissievergadering ruimte. Met name Bas Wienbelt (VVD) vroeg zich hardop af of huurders eigenlijk wel subsidie kunnen krijgen voor aanpassingen aan een huis dat strikt gezien niet van henzelf is. Volgens Wienbelt is Woonforte (Alphen en Boskoop) niet altijd zo happig op ingrepen aan de woning. Ook Jan de Groot (RGL) constateert dat huurders nogal eens van het kastje (verhuurder) naar de muur (gemeente) worden gestuurd.

Rainblocks

Maar volgens wethouder Maat is de regeling kortgesloten met de beide corporaties die in de gemeente actief zijn. ,,De huurder heeft hierdoor gewoon de mogelijkheid om een aanvraag te doen. De rol van de corporaties is beperkt tot toestemming geven.‘’

Met de nieuwe subsidie promoot de gemeente aanpassingen om wateroverlast te bestrijden. Een groen dak neemt bijvoorbeeld veel regenwater op, waardoor de rioolafvoeren minder snel overlopen. Dat geldt ook voor regentonnen van minimaal tweehonderd liter en voor ‘rainblocks'. Zo’n ‘regenwaterschutting’ bestaat uit kunststof waterreservoirs die tussen tuinpalen worden gezet. Bij hoosbuien lopen ze via een aftakking van de regenpijp vol.

Korting

Verder kunnen bewoners binnen de bebouwde kom geld van de gemeente krijgen als zij tegels vervangen door groen. Wethouder Maat overweegt te kijken naar een kortingsregeling op de rioolheffing. Wie een groene tuin heeft met weinig verharding, zou korting op deze belasting kunnen krijgen, is het idee. ,,Zo kun je structureel stimuleren dat mensen niet alleen hun tuin groen maken, maar ook houden.”

De nieuwe subsidieregeling geldt naar verwachting per juni.