Levi Hogendoorn heeft gisteravond namens de belangengroep Bodegraven Spreekt een petitie met 1059 handtekeningen overhandigd aan de burgemeester.
Volledig scherm
Levi Hogendoorn heeft gisteravond namens de belangengroep Bodegraven Spreekt een petitie met 1059 handtekeningen overhandigd aan de burgemeester. © Janet de Vos

Op Groote Wetering komt definitief geen Polenhotel

De kopers van Vrijeveld kunnen na maanden van onzekerheid opgelucht ademhalen. Groote Wetering II is definitief van tafel als locatie voor arbeidsmigrantenhuisvesting en komt daarvoor ook niet meer in aanmerking.

Ook het procesvoorstel van het college over dit onderwerp is van tafel. Daarvoor pleitte ook belangengroep Bodegraven Spreekt, die een petitie met 1059 handtekeningen overhandigde aan burgemeester Christiaan van der Kamp.

De hele raad wil dat de voorgestelde locaties worden geschrapt, dat eerst kaders worden vastgesteld en dat dan een nieuw onderzoek naar mogelijk locaties wordt gestart. Voor VVD, CDA en ChristenUnie was dat niet genoeg. Zij stemden voor het schrappen van deze locatie voor arbeidsmigrantenhuisvesting, nu en in de toekomst. ,,Het is moreel onjuist om kopers niet te informeren. Deze fout moet worden rechtgezet en daarom schrappen we Groote Wetering II als locatie. Het boven de markt blijven hangen staat een constructief gesprek in de weg, blokkeert het herstel van vertrouwen en maakt de sfeer van transparantie onmogelijk'', aldus Willem Zuyderduyn (VVD). 

Hij diende mede namens CDA en ChristenUnie een motie in om locatie Groote Wetering II te schrappen. De raad stak daarbij ook hand in eigen boezem voor het niet opheffen van de geheimhouding. ,,We hadden mensen de keuze moeten geven of ze hiernaast wilden wonen en die kans hebben we hun ontnomen'', aldus Jan Vergeer (CDA).

Wethouder Knol gaf aan de emoties te begrijpen. Knol gaf de raad aan met een tijdlijn rond Groote Wetering II te komen en maakte duidelijk dat de provincie een subsidie heeft verstrekt voor onderzoek naar het aantal arbeidsmigranten. Het verloren vertrouwen in de politiek en het niet transparant handelen vormden de rode draad tijdens de vergadering.

Complex

Dat er een oplossing moet komen voor het huisvesten van arbeidsmigranten was voor de raad duidelijk, maar ook dat het complex is. De raad pleit daarom voor openheid en transparantie en handhavend optreden tegen illegale en onveilige bewoning. Er moeten interactieve bijeenkomsten komen onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider. Op 29 mei staat het onderwerp opnieuw op de agenda van de raad. Kaders zijn er dan nog niet.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195