Op zoek naar de beste zeemeermin in zwembad AquaRijn

VideoBenen samengevouwen in een felgekleurde staart, glitters op het gezicht en dan zo mooi en zo snel mogelijk het water door. 39 meisjes waanden zich een echte zeemeermin tijdens een wedstrijd zeemeerminzwemmen.

In tweetallen gaan de kinderen, van 6 jaar tot een jaar of 15, in het Alphense AquaRijn-zwembad van start. Voor hen is een heel parcours uitgestippeld in het water: op de bodem liggen poortjes, pylonen, zeewier en een schat waar de kinderen munten uit moeten opduiken.

„We hebben verschillende onderdelen uitgezet’’, zegt Stephanie Siegers van De Thermen 2, dat het zwembad beheert. „Ze moeten behendig zijn, zigzaggen door zeewier maar ook allerlei trucjes.’’

De pylonen onder water geven aan wanneer de zeemeerminnen een trucje moeten uitvoeren. De een laat een koprol zien, de ander een draai. Een jury beoordeelt hun kunsten.

Afstand

Op een ander onderdeel moeten de deelnemende kinderen ook laten zien de snelste zeemeermin te zijn. De kinderen zwemmen dan in verschillende categorieën een afstand waarop ze een tijd moeten neerzetten.

Siegers zegt te merken dat zwemmen als een zeemeermin vrij populair is. „Zeker in Alphen. We geven zeemeermincursussen en partijtjes voor kinderen. Daar heb ik veel aanmeldingen voor.’’ Wat alleen ontbrak in dat rijtje, was een wedstrijd. „En mij leek het leuk er een te organiseren. Van daaruit is dit ontstaan.’’ Vorig jaar vond in zwembad De Kwakel in Utrecht ook al een NK zeemeerminzwemmen plaats.

Aan de wedstrijd in Alphen deden 39 kinderen mee. Allemaal meisjes die graag een keer zeemeermin wilde zijn. „Mijn dochter wil al vanaf haar tweede zeemeermin worden. Ze heeft ook al haar zeemeerminnendiploma’’, zegt Angelique Stevense. Samen met haar man kijkt ze toe hoe haar dochter Annelieke met een kleurrijke staart aan de rand van het zwembad staat. „Ik vind het leuk hoe zeemeerminnen in het water zwemmen, dus dat wilde ik ook graag.’’

Quote

Het is heel leuk onder water. Je kan heel veel met je staart doen

Jory

Doordat ze eerder al een zeemeerminnendiploma heeft gehaald, weet ze al goed hoe ze zich door het water moet bewegen. „Je moet je knieën bij elkaar houden en je benen buigen.’’

Haar vriendinnetje Jory heeft ook al wat ervaring als zeemeermin en zwemt voor de tweede keer met een meerminnenstaart. „Het is heel leuk onder water. Je kan heel veel met je staart doen.’’

Beiden vinden het zwemmen met een staart niet moeilijk. Dat zeggen meerdere kinderen in het water. „Ik vind het makkelijk zwemmen nu’’, zegt Floor (12) uit Gouda. „Vroeger zwom ik altijd al met mijn benen bij elkaar. Een staart erbij is makkelijker geworden dan.’’

Dolfijntje

„Het is een soort tempex-beweging. Dat is een soort vlinderslag. Je gaat eigenlijk als een dolfijntje door het water’’, legt Stephanie Sieger van het zwembad uit. De jury let goed op deze bewegingen bij het beoordelen.

De jury bestaat uit dames van het synchroonzwemteam van de Alphense zwemclub AZC. Een van hen is Keyla. „Ik kijk een beetje naar de skills, maar ook naar de looks en het uiterlijk. Ook beoordelen we hoe ze zwemmen en alle opdrachten uitvoeren.’’ Een zwemmer van het hardzwemteam van AZC staat ook langs de kant om op de zwemtechnieken te letten.

Zoals elke wedstrijd eindigt het zeemeerminzwemmen ook met medailles. „Maar iedereen gaat sowieso ook naar huis met een vaantje’’, zegt Siegers van het zwembad.

Volledig scherm
© Peter Franken