Volledig scherm
De Jostiband nam een filmpje op in Rotterdam, om de aandacht op zich te vestigen. Ze willen graag een bijdrage leveren aan het Songfestival in Rotterdam volgend jaar. © Jostiband

Open up! Jostiband uit Zwammerdam wil óók naar Songfestival

‘Open up to the Jostiband’.  Het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking grijpt het thema van het Eurovisie Songfestival aan om van zich te laten horen.

Het Jostibandorkest, dat wekelijks repeteert in Zwammerdam, is niet vies van een publiciteitsstunt. Om zich in de kijker te spelen bij de organisatie van het Songfestival, dat in mei in Rotterdam wordt gehouden, heeft een aantal orkestleden een filmpje opgenomen. ,,Ludiek, maar met een boodschap”, zegt orkestleider Lyan Verburg.

Voor de opnames van het filmpje, dat vandaag online verschijnt, ging Verburg met een deel van het orkest naar Rotterdam. In een zaal van het Nieuwe Luxor speelt het orkest de tune van het Songfestival, tot duidelijk wordt dat de orkestleden op de verkeerde plek zitten. Ze worden vervolgens over de Erasmusbrug richting Ahoy gestuurd, zo is te zien in de beelden.

Grootste orkest

De Jostiband wil dolgraag een rol spelen tijdens het Songfestival volgend jaar. ,,We zijn ’s werelds grootste orkest voor mensen met een verstandelijke beperking en we bestaan al 53 jaar”, benadrukt Verburg. ,,Via het Songfestival kunnen wij de wereld vertellen dat mensen met een beperking in staat zijn om muziek te maken.”

Het thema ‘Open up’past helemaal bij de Jostiband, stelt Jan van Hoek, voorzitter van de raad van bestuur van zorgorganisatie Ipse de Bruggen. Leden van het orkest zijn veelal cliënten van Ipse. ,,Stel je open voor een ander, voor emotie. Onze cliënten brengen met hun muziek energie en emotie bij een ander teweeg. Als we aan de wereld willen tonen waar we voor staan, hoe we met elkaar omgaan in Nederland, dan is de Jostiband een prachtige exponent.”

Dit was al te zien tijdens de Koningsvaart, bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning, herinnert Van Hoek zich. ,,Inclusie speelde daar ook een belangrijke rol. Leden van het orkest speelden op het IJ. Het Songfestival is niet alleen een ‘platte’ liedjeswedstrijd, het is ook het podium waar we aan elkaar kunnen laten zien dat je ook met andere mogelijkheden in de samenleving kunt participeren.”

Quote

Als we de wereld willen tonen hoe we met elkaar omgaan in Nederland, dan is de Jostiband een prachtige exponent

Jan van Hoek, voorzitter raad van bestuur Ipse de Bruggen

Leuren

Het orkest zinspeelt niet op een rol tijdens één van de shows, benadrukt orkestleider Lyan Verburg. Al zullen ze ook niet zomaar ‘nee’ zeggen als ze toch gevraagd worden. In deze fase wil het orkest vooral ‘gezien’ worden. 

,,Als er een filmpje wordt vertoond over Nederland willen we daar graag zichtbaar in zijn”, bekent Verburg. ,,En dus moeten we nu van ons laten horen. We zijn vast niet de enigen die iets willen. Aan de andere kant willen we niet dat mensen dit zien als leuren. We willen onszelf gewoon heel graag laten zien.”

Een live-optreden tijdens het festival is praktisch gezien al een klus, gezien de grootte van het orkest, dat meer dan honderd leden telt. Een videoverbinding naar de repetitieruimte is wel een optie die besproken is met betrokkenen van het festival.

De hymne van het Songfestival is alvast ingestudeerd, maar leden van het orkest zitten ook de komende tijd niet stil. De volgende klus is het oefenen van songfestivalklassieker Ding-a-dong van Teach In. Het nummer behaalde in 1975 de eerste plaats van het Songfestival. Het zou vervolgens 44 jaar duren voor Nederland weer zou winnen tijdens het evenement, dit jaar door Duncan Laurence.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195