Volledig scherm
In en rond de stadskern ligt zijn er zo'n dertien laadpalen beschikbaar. © ANP

Openbare laadpaal plots veel duurder in Alphen? Laadpaalexploitanten steken er een stokje voor

Met een boze brief naar de gemeente Alphen hebben twee grote aanbieders van elektrische laadpalen voorkomen dat de kosten voor de aanvraag van de oplaadpalen fors duurder zou worden. 

De gemeente was van plan de kosten voor het aanvragen van zo’n openbare laadpaal fiks te verhogen. Bedragen de kosten voor aanbieders nu nog 103,40 euro, in 2020 moesten deze naar 350 euro. De gemeente wilde zo de kosten dekken voor het voor het inrichten van parkeervakken bij oplaadpalen met bebording en markering.

De stijging schoot exploitanten PARKnCHARGE en Allego compleet in het verkeerde keelgat. ,,. Dit bedrag verhoogt onze investering aanzienlijk en daarmee neemt het exploitatierisico verder toe. Bovendien is dit bedrag fors hoger dan in andere gemeenten", schrijft PARKnCHARGE. In andere gemeenten is de aanvraag kosteloos of is het bedrag honderd euro. 

Allego spreekt van een bestraffing van de keuze voor elektisch vervoer in plaats van een stimulans. ,,Dit staat haaks op de plannen van de gemeente om schone mobiliteit te bevorderen.” Allego zou de kosten uiteindelijk moeten doorberekenen aan de gemeente en dus aan de gebruikers. 

Alphen ziet nu af van de forse verhoging. Het bedrag stijgt wel licht: 104,85 euro.