Ex-wethouder Leo Maat bij het omstreden kunstwerk op de rotonde van het Raoul Wallenbergplein.
Volledig scherm
Ex-wethouder Leo Maat bij het omstreden kunstwerk op de rotonde van het Raoul Wallenbergplein. © Martin Sharrott

Opvolger vertrokken wethouder Leo Maat eind juni aan de slag in Alphen

Als het aan GroenLinks ligt, gaat de opvolger van de deze week om gezondheidsredenen opgestapte wethouder Leo Maat eind juni aan de slag in Alphen.

,,We koersen erop om Leo’s opvolger in de raadsvergadering van eind juni te laten installeren”, bevestigt fractievoorzitter Rene Driesen van GroenLinks in Alphen. Verder wil hij weinig kwijt. 

Op vragen of GroenLinks al een lijstje met kandidaten heeft gemaakt, of de nieuwe wethouder uit de Alphense afdeling of van buiten moet komen en of hijzelf beschikbaar is, wil Driesen nu geen antwoord geven. ,,Ik zeg niet dat ik al heb besloten dat ik níet beschikbaar ben”, aldus Driesen.

Eén ding staat volgens hem als een paal boven water: GL gaat uit eigen gelederen iemand leveren die de klus moet afmaken tot er over krap twee jaar weer lokale verkiezingen zijn. ,,Ik weet dat het kabinet nu tijdelijk een PvdA-minister heeft (Van Rijn, red.), terwijl die partij niet in de coalitie zit. Maar zoiets zie ik in Alphen niet gebeuren. Dat zou ook raar zijn, vind ik, want we hebben zelf voldoende goede mensen.” 

GroenLinks heeft maandag na het aftreden van Maat wel over de ontstane situatie gesproken met coalitiepartners Nieuw Elan en CDA.

Topsport

Maat, die onder meer cultuur, afvalbeleid en dierenwelzijn in zijn portefeuille had, legde op doktersadvies zijn functie neer. Hij kampte al enige tijd met een cocktail aan medische klachten. Zijn gezondheid is niet besproken voordat Maat aantrad, zei Driesen eerder deze week. 

,,Wethouder zijn in Alphen is topsport en Leo was duidelijk niet meer in topconditie”, reageerde de GL-fractievoorzitter.

Maats taken worden voorlopig onder de andere wethouders verdeeld. Zo gaat Kees van Velzen (CDA) cultuur doen, net als in het vorige college. Opvallend: Maat stond gisteren nog gewoon als wethouder op de website van de gemeente Alphen.