Volledig scherm
Red Ball Express 2011. © RV

Originele WOII-voertuigen rijden door Ter Aar, Zevenhoven en Leimuiden

Originele militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog doen op zaterdag 28 september onder meer Ter Aar, Zevenhoven en Leimuiden aan. Dat gebeurt tijdens de achttiende editie van Red Ball Express.

Dat evenement wordt georganiseerd door het CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum ‘40-’45 in Aalsmeerderbrug. De Red Ball Express was in 1944 een transportsysteem van de geallieerden om de frontlinies in Normandië te voorzien van brandstof, munitie of voedsel. 

Dit jaar wordt 75 jaar Red Ball Express gevierd met een route van 80 kilometer door ‘onbekende buurtschappen met soms smalle wegen en dijken’. Via De Hoef komt de colonne deze regio in en rijdt via Zevenhoven, Ter Aar, Bilderdam, Leimuiden, Kudelstaart en Aalsmeer weer terug naar startplaats Aalsmeerderbrug. 

Jos Gemmeke 

Volgend jaar pakt het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum nog groter uit met Red Ball Express, in Nieuwkoop. Daar rijden in september 2020, tijdens het Camp Liberty Nieuwkoop 2020, tientallen voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog een weekeinde lang door de gemeente. Ook vindt er een parachutedropping plaats. 

Deze dropping is een eerbetoon aan verzetsstrijder Jos Gemmeke. Als geheim agent werd Gemmeke in 1945 per parachute gedropt in Nieuwkoop. Zij is als eerste vrouw ooit onderscheiden met een Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. In Zevenhoven is een wandelpad naar haar vernoemd.  

Op het terrein van De Zevensprong wordt een groot bevrijdingskamp neergezet, waar tanks en andere rupsvoertuigen te bewonderen zijn.  Ook moeten er amfibievoertuigen op de Nieuwkoopse Plassen gaan varen en historische vliegtuigen boven Nieuwkoop gaan vliegen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195