Oud-minister en burgemeester van Alphen in verlegenheid om ton salaris uit bijbanen

Update + videoBurgemeester Liesbeth Spies van Alphen is in verlegenheid gebracht door vragen van AD Groene Hart over haar bijverdiensten van ruim een ton in de afgelopen vijf jaar. Onderzoek van deze krant heeft uitgewezen dat de Alphense burgemeester deze inkomsten niet heeft gestort in de gemeentekas.

Bekijk in de video de reacties uit de Alphense gemeenteraad.

Dit is in strijd met de gedragscode die de gemeenteraad in 2014 heeft opgesteld om belangenverstrengeling te voorkomen. In Alphen geldt een zogenoemde ‘stortingsplicht’ voor de burgemeester en de wethouders. Dat betekent dat ze alle neveninkomsten moeten overmaken aan de gemeente.

Drie betaalde bijbanen

De 53-jarige Spies (CDA) heeft momenteel drie betaalde bijbanen. Ze krijgt daar jaarlijks 32.465 euro voor. Ze stort slechts een deel, 11.717 euro, in de gemeentekas en houdt het leeuwendeel, 20.748 euro, zelf. Dat bedrag komt bovenop haar jaarsalaris als burgemeester van 148.206 euro. 

Spies, oud-minister van Binnenlandse Zaken, werd in december 2014 burgemeester van Alphen. In vijf jaar heeft  ze volgens de gemeentelijke gedragscode 103.740 euro te weinig teruggestort. De Alphense burgemeester heeft integriteit in haar portefeuille en is daarom persoonlijk betrokken bij elk onderzoek naar de integriteit van haar ambtenaren.

Spijtbetuiging

Quote

Het spijt mij dat mij dit is ontgaan. Dit had niet zo gemoeten

Liesbeth Spies , Burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn

Na een interview met het AD heeft Spies vanmiddag een vertrouwelijke mail gestuurd aan alle fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad. Zij betuigt daarin spijt en zegt dat ze niet op de hoogte was. Om 17.00 uur was er spoedoverleg op het stadhuis.

,,Het was mij in alle eerlijkheid niet bekend dat de gedragscode op dit punt afwijkt van de Gemeentewet’’, zegt Spies in de mail. ,,Het spijt mij dat mij dit is ontgaan. Dit had niet zo gemoeten.’’

Spies betwist in diezelfde mail de geldigheid van de Alphense gedragscode en zegt dat ze zich houdt aan de landelijke richtlijn die burgemeesters toestaat om 14 procent van hun jaarsalaris te mogen bijverdienen. Verder beklemtoont ze dat ze ‘zeer hecht aan een transparant en integer bestuur’.

Afstand van gedragscode

Of Alphens burgemeester Liesbeth Spies gezag heeft verspeeld, door de Gedragscode van de gemeente Alphen te schenden met haar bijverdiensten van ruim een ton in vijf jaar, moet nog blijken. Duidelijk is al wel, dat ze haar neveninkomsten niet terug hoef te storten in de gemeentekas zoals staat in de code.

De in der haast bijeengeroepen fractievoorzitters schaarden zich vrijdag in Alphen namelijk achter de oud-CDA-minister. In een verklaring nemen ze afstand van de gedragscode, die de gemeenteraad zelf heeft opgesteld in 2014 en die door een officieel raadsbesluit is bekrachtigd.

Niet op de hoogte

‘Burgemeester Spies houdt zich aan de regeling in de Gemeentewet, die per definitie hoger is dan de gedragscode’, aldus de verklaring. Verder onderschrijven de fractievoorzitters de lezing van Spies dat ze niet op de hoogte was van de gedragscode. Zelf waren ze ook niet bekend met het artikel over de neveninkomsten van burgemeester en wethouders.

,,We hebben zitten te slapen’’, zei oud-raadslid Harre van der Nat (SP) eerder. ,,Dat neem ik mezelf ook kwalijk.’’ De fractievoorzitters willen nu een ‘externe toets doen op de juridische houdbaarheid van dit artikel in de gedragscode in relatie tot de Gemeentewet’. 

Volledig scherm
Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen. © Martin Sharrott Fotografie

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195