Volledig scherm
Elisabeth Looren de Jong (rechts) 'knipt' de kaartjes in het Flora -theater in Boskoop. © Peter Franken

Oude, ‘belachelijke’ regels spelen Flora Theater parten: theater loopt subsidie mis

Voor het Boskoopse Flora Theater dreigt een financiële strop, nadat een subsidieaanvraag is afgewezen ‘omdat Alphen geen nieuwe subsidierelaties buiten de stad aangaat’. PvdA wil weten hoe het zit.

Quote

Op de hele lijst met afgewezen subsidies staan best veel partijen uit Boskoop en Hazerswou­de

Ernst-Jan Straver

Het Flora Theater in Boskoop heeft het hoofd altijd zonder subsidie boven water kunnen houden. Dat deed het vooral met steun van sponsoren, maar nu heeft één van de grotere donateurs aangegeven te willen stoppen. Daarop heeft het theater eind vorig jaar aangeklopt bij de gemeente Alphen voor een subsidie over 2019 om dit op te vangen. Alphen gaf het theater echter nul op rekest. ,,We kregen te horen dat de gemeente, volgens de cultuurvisie, geen nieuwe subsidierelaties buiten Alphen aangaat tot aan de fusie (in 2014, red.). Die regel dateert nog uit de cultuurvisie van 2012. Inmiddels zijn we toch een tijdje verder. Belachelijk dat je op voorhand uitgesloten wordt”, zegt Elisabeth Looren de Jong van het theater aan de Parklaan (350 zitplaatsen). Flora vroeg 25.000 tot 30.000 euro. ,,We willen meer programmeren voor de jeugd. Dat kan nu niet.”

Ongelijkheid

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil weten of het klopt dat de subsidie-aanvraag is afgewezen omdat het theater buiten Alphen ligt en stelde er vragen over aan het college van b en w. Want als er om die reden een streep door de aanvraag is gezet, dan is dat ‘bijna te slecht om waar te zijn’, stelt fractievoorzitter Ernst-Jan Straver. Zijn partij vindt dat er dan sprake is van ongelijkheid op basis van locatie. ,,Op de hele lijst met afgewezen subsidies staan best veel partijen uit Boskoop en Hazerswoude.”

Het college, dat in april of mei de nieuwe cultuurvisie voor de komende jaren presenteert, beantwoordt eerst de vragen van de raad voordat het er in de pers uitspraken over doet, zegt een woordvoerster.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.