Pepernotenwinkel in Alphen geopend

VideoNog voor de winkel open was, stonden de eerste klanten al likkebaardend voor de deur. Vandaag ging de winkel van Pepernotenfabriek Van Delft in Alphen voor het eerst open en gelijk was het een drukte van belang, vertelt shopmanager Dave Hogenboom. ,,Het loopt de hele dag al lekker door. Een gezellige drukte.”

Veel klanten melden zich achterin de winkel eerst even bij de proeftafel. Daar staan bakjes met verschillende soorten pepernoten in onder meer de smaken karamel zeezout, cappuccino en truffel. Maddy Bernardus koopt een zakje truffelpepernoten. ,,In opdracht van mijn dochter. Ze zit op school en stuurde mij hierheen”, vertelt ze lachend.

De bijna vierjarige Thijs Jager is met zijn moeder en tante Jolanda Heinen (foto) op pepernotenjacht. Eerst proeft de kleine man voorzichtig alle smaken. Maar zijn keus staat eigenlijk al vast: thuis wil hij die pepernoten die Sinterklaas ook altijd heeft: gewoon doodnormale kruidnoten dus.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Thijs Jager (3) proeft en proeft, en kiest uiteindelijk voor de klassieke kruidnoot. © Marlies Wessels

Kruidnoten of pepernoten? De gekleurde lekkernijen worden in deze winkel pepernoten genoemd én dat is niet zonder reden. ,,Van Delft bakt al pepernoten sinds 1880”, vertelt Hogenboom. ,,Toen waren pepernoten nog pepernoten. Later, toen de VOC-schepen naar Nederland kwamen, kwamen er ook kruiden als kaneel. Toen werden er kruidnoten gebakken. Van Delft heeft besloten het gewoon pepernoten te blijven noemen.”

Deze uitleg zal Hogenboom hoogstwaarschijnlijk nog wel eens moeten delen met klanten, want er zijn meer mensen die hem er op aanspreken. De smaken stroopwafel en appeltaart doen het in elke winkel goed, dus ook in de Alphense vestiging. Opvallend: Alphenaren blijken ook dol te zijn op karamel zeezout. Nu zijn er bijna dertig smaken te koop, later komen er nog zo’n twintig andere smaken bij. Ook komen er - ja toch - pepernoten.

,,Als de dokter maar niet ziet wat ik allemaal meeneem”, zegt een wat oudere dame lachend. ,,Al dat suikergoed.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.