Volledig scherm
In mei streed De Boterbloem nog middels een petitie voor het voortbestaan. Op de foto: Links en rechts van spandoek Pieter en Lily van Vliet; rechts Bas Donk; voorgrond Thea Sprokkerieft. © Martin Sharrott Fotografie

Peuteropvang De Boterbloem stopt er definitief mee

Peuteropvang De Boterbloem in Alphen stopt definitief. De crèche, die niet meer louter op vrijwilligers mag drijven, kreeg van de gemeente en de GGD een paar opties, maar daar voelt men niets voor. 

Dat zegt bestuurslid Pieter van Vliet. Volgens de wet zou De Boterbloem met betaald personeel moeten gaan werken per 1 januari 2019. Voor De Boterbloem is dat de keuze tussen professionaliseren of stoppen.

Quote

Onze leidsters voelen zich niet thuis in de huidige professio­ne­le wereld van de peuterop­vang

Pieter van Vliet, bestuurslid

Na een lange strijd, waarin er onder meer een petitie werd gestart, is gekozen voor het laatste. ,,En dus valt het doek. De wet draait ons de nek om”, zegt Van Vliet. De gemeente Alphen schotelde de opvang, waarvan het voortbestaan al sinds januari dit jaar onzeker was, een aantal mogelijkheden voor. De creche aan de Boterbloemweg kon ervoor kiezen om alleen nog maar cursussen (bijvoorbeeld knutselclubjes) te geven. Daarnaast was er de keuze om personeel aan te nemen of zich te laten overnemen door een professionele organisatie. ,,Onze leidsters voelen zich niet thuis in de huidige professionele wereld van de peuteropvang, vol met regelgeving, protocollen, procedures en administratieve druk. Wij doen het op de ouderwetse manier met gezond verstand.”

Kinderopvang Junis heeft Van Vliet benaderd om de opvang op de huidige locatie over te nemen, maar ook dat zag De Boterbloem niet zitten. Nu heeft hij de ouders gemaild met de mededeling dat De Boterbloem er de brui aan geeft.

Gedoogconstructie

Eigenlijk zou De Boterbloem, dat nu nog 33 kinderen heeft, na de zomervakantie al moeten sluiten, maar toen kreeg het respijt omdat GGD zich hard wilde maken voor de opvang. ,,We hoopten op een soort gedoogconstructie.” Maar daar wil het college niets van weten. De kwestie moet nog door de raad worden besproken.

Gemeente en GGD hebben na de wetswijziging meerdere opvangen die door vrijwilligers worden gerund onder de loep genomen. Twinkel is inmiddels overgenomen door een professionele partij. Peuterspeelzalen ’t Speelruim en De Bouwsteen (Boskoop) zijn nog in gesprek voor een overname. Er zijn mogelijk nog twee opvangen die niet aan de wettelijke eisen voldoen waarnaar de gemeente onderzoek gaat doen. Welke dat zijn, wil Alphen niet zeggen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.