Volledig scherm
De bewoners van Ipse de Bruggen reageren enthousiast op de culinaire verhalen van tv-kok Pierre Wind. © Frank de Roo

Pierre Wind: 'Ik voel dat ik met mijn hapjes wereldberoemd word bij Ipse'

Tv-kok Pierre Wind had een wel heel originele manier bedacht om een nieuwe keuken van Ipse de Bruggen te openen. Hij liet de bewoners rood bietenpoeder omhoog blazen dat over humus was gestrooid.

,,Onze keuken was dringend toe aan vervanging'', zegt Diana van de Born, zorgcoördinator van de dagbesteding. Ze vertelt dat de bewoners van gebouw Bever/Eekhoorn mensen zijn die ernstige gedragsproblemen kunnen hebben. ,,Soms, als er te veel spanning is, kunnen ze ongewenst gedrag laten zien. Wij hopen dat koken een uitlaatklep voor ze kan zijn. Mijn wens was om aanpassingen op de bestaande keuken te krijgen, zodanig dat we met de cliënten aan de slag konden. De cliënten hadden zelf ook wensen."

Het bestuur van Ipse de Bruggen bleek enthousiast over het initiatief. Nu staat er een heel nieuwe keuken met scheidingswanden, waardoor de koks elkaar niet te veel storen als ze aan het werk zijn. De werkbladen zijn in hoogte verstelbaar met voldoende ruimte voor rolstoelen om eronder te rijden.

Bananenmuffins

Quote

De cliënten moeten leren dat je ook lekkere gezonde hapjes kunt maken in plaats van chips

Diana van de Born

Bewoonster Diana heeft de afgelopen weken druk geoefend met het maken van lekkere hapjes. Ze doet het graag. ,,Ik voel al dat ik wereldberoemd word bij Ipse de Bruggen", zegt ze. Trots laat ze de bananenmuffins zien die ze heeft gemaakt om straks uit te delen na de opening. ,,Ik vind het leuk hapjes te maken en te koken."

,,Diana is goed bezig", zegt tv-kok Pierre Wind, die de opening verricht. ,,Ze heeft al komkommertoastjes gemaakt met zalm, gegarneerd met hüttenkäse. Die zalm gaan we een rooksmaak geven."

De toastjes zet ze voorzichtig in een mandje met daaroverheen een glazen stolp. Wind heeft een brandertje met houtmot. Wanneer hij het aansteekt, ontstaat er rook die in de stolp blijft hangen waardoor de zalm gerookt wordt. Diana vindt het spannend en leuk.

Gezonde leefstijl

,,Ik vind dit een fantastisch initiatief", zegt Wind. ,,Als dit aanslaat, is het een voorbeeld voor meer instellingen." Presentatie van gerechten vindt de tv-kok belangrijk. ,,Later wil ik nog wel wat recepten voor ze bedenken, maar eerst maar eens kijken hoe dit loopt."

Zorgcoördinator Van de Born vertelt dat enige tijd geleden ook een Samen Fit Programma van start is gegaan. ,,Wij werken samen met dagbestedingbegeleiders en diëtistes. Wij willen bij Ipse de Bruggen een gezonde leefstijl introduceren. De cliënten moeten leren dat je ook lekkere gezonde hapjes kunt maken in plaats van chips."

Bij het project hoort ook dat ze zelf de boodschappen doen. Het zelf koken is nog in een experimentele fase. Voorlopig koken zes bewoners met twee begeleiders van Bever/Eekhoorn twee keer per week. Van de Born: ,,Een uniek project."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.