Volledig scherm
Sinterklaas, foto ter illustratie. © ANP

Pieten in Groene Hart ‘bepalen zelf hoe vaak ze door schoorsteen gaan’

Het is bijna zover: op 16 november komt Sinterklaas weer aan in Nederland. Ook dit jaar heeft hij zijn vertrouwde pieten bij zich, maar welke kleur zijn ze?

Stichting Sinterklaasintocht Gouda laat weten: ,,Al sinds de landelijke intocht van 2014 in Gouda hebben wij pieten die veel door de schoorsteen zijn geweest en pieten die minder door de schoorsteen zijn geweest. Vooralsnog hebben wij op dit moment niet de intentie om ons beleid hierop aan te passen.’’

‘Eigen karakter’

In Alphen hebben de pieten hetzelfde uiterlijk als de afgelopen jaren. ,,Wel kan het zijn dat de pieten qua uiterlijk verschillen, want iedere piet heeft een ander en eigen karakter. Zo zijn er diverse haarsoorten, zijn de lippen niet overdreven rood of groot en dragen alleen sommige pieten oorbellen omdat zij deze van zichzelf al dragen. Iedere piet is ten slotte uniek en speciaal’’, laat Eline, coördinator Intocht van Sint in Alphen, weten.

Discussie

In Woerden is er niets anders dan de afgelopen jaren. ,,Onze pieten bepalen zelf hoe vaak ze door de schoorsteen gaan.’’

De Bodegraafse Sinterklaas wil niet reageren op de discussie. ,,Ik ga hier niet meer op in.’’ Op de Facebookpagina van de organisatie valt te lezen dat zij vasthouden aan een traditionele intocht met bruine pieten.