Volledig scherm
Bij supermarkt Hoogvliet in Boskoop is de eerste kooi-beveiliging voor geld-automaten van de Rabobank geplaatst. © Peter Franken

Pinautomaat Boskoop veilig in stalen kooi

Een landelijke primeur voor supermarkt Hoogvliet in Boskoop: de pinautomaat van Rabobank staat in een veiligheidskooi. Het vierkante hok moet plofkraken voorkomen.

Het plaatsen van de kooi, gemaakt door het Harderwijkse Stackdoor, komt niet uit de lucht vallen. Na een reeks plofkraken en pogingen daartoe in de regio, waarbij onder meer automaten in Zevenhoven en Woerden werden getroffen, sloot Rabobank diverse buitenpinautomaten, vooral in kleine dorpen. Die zitten vaak onder woningen en zijn dus onveilig voor de bewoners.

Op verschillende plaatsen werden automaten in winkels neergezet, maar ook dat was niet altijd voldoende. Onder meer in Bodegraven werd twee keer geprobeerd een pinautomaat in een supermarkt op te blazen en te plunderen.

Preventief

Quote

We zijn trots op de primeur, maar verder kunnen we er uit veilig­heids­over­we­gin­gen niets over zeggen

Woordvoerder

In mei sloot Rabobank Gouwestreek de buitengeldmuur aan de Burgemeester Colijnstraat in Boskoop preventief. Daar is nu de automaat in de Hoogvliet voor teruggekomen. Rabobank plaatste er een kooi omheen. Of er elders ook zulke veiligheidshokken komen om automaten die niet in Rabokantoren staan, laat de bank in het midden. ,,We zijn trots op de primeur, maar verder kunnen we er uit veiligheidsoverwegingen niets over zeggen", laat een woordvoerder weten.

Het personeel bedient het zakkende traliewerk als een soort brug. Bij het sluiten van de winkel gaat de kooi na een druk op de knop omlaag. Gaat de winkel 's morgens open, dan laat een medewerker de kooi weer omhoog komen.

In de Hoogvliet wordt naar hartenlust gepind. De super is er blij mee. ,,Er kon nog maar op twee plekken in het dorp worden gepind. Klanten kunnen bijpinnen aan de kassa, maar op een gegeven moment is dat geld ook op. Er wordt goed gebruikgemaakt van de automaat. De mensen zien niet eens dat er een kooi omheen zit", zegt Ageeth Methorst van Hoogvliet.