Volledig scherm
De Ridderhof in Alphen. © ANP

Politie aansprakelijk voor schade bij schietdrama Alphen

gedupeerden opgeluchtDe politie Hollands Midden is deels aansprakelijk voor het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen, op 9 april 2011. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. Daarbij vielen 6 doden en 17 gewonden. De dader, Tristan van der Vlis (24), pleegde hierna zelfmoord.

Zo’n 100 gedupeerden vinden dat de politie blunderde met het afgeven van een wapenvergunning aan Tristan van der Vlis. De 24-jarige Alphenaar had psychische problemen en had dus nooit deze vergunning mogen krijgen, vinden zij. 

Hoewel toenmalig politiechef Jan Stikvoort kort na de schietpartij erkende dat Van der Vlis nooit een vergunning had mogen krijgen, hield de politie steeds vol niet aansprakelijk te zijn, omdat de daad van de 24-jarige Alphenaar niet was te voorzien.

De gedupeerden procederen al acht jaar voor vergoeding. De Haagse rechtbank oordeelde eerder dat de politie niet aansprakelijk was. Nadat de gedupeerden in hoger beroep gingen kwam het gerechtshof later tot een ander vonnis. De politie zou toch deels aansprakelijk zijn, voor kosten van begrafenissen en medische hulp. Ondernemersschade - veel winkeliers klaagden na de schietpartij over minder klandizie - zou de politie niet hoeven vergoeden. De nationale politie ging na het vonnis van het gerechtshof in cassatie bij het hoogste rechtsorgaan van Nederland, de Hoge Raad.

Reactie

Advocaat John Beer: ,,De nabestaanden zijn geëmotioneerd en verheugd. Er heerst een gevoel van rechtvaardigheid en erkenning. Hier hebben ze al die jaren voor gestreden. Het is heel treurig dat ze door overheidsfalen zó hebben moeten knokken.’’

Nu begint het schadevergoedingstraject.

Politie

De politie heeft na de uitspraak van de Hoge Raad laten weten dat er ‘in de toekomst mogelijk anders wordt omgegaan met hoe er wapenvergunningen worden afgegeven’. 

Volgens korpschef Erik Akerboom respecteert de politie de uitspraak. ,,Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid.’’

Johan Nievaart werd door Van der Vlis in een long en in een been geraakt toen hij zijn zoon wilde beschermen. Nievaart verloor zijn bloemenzaak en werd afgekeurd. Hij sukkelt nog steeds met zijn gezondheid en is net na tweeënhalve maand uit het ziekenhuis ontslagen. ,,Geweldig. De zware strijd is eindelijk voorbij.”

De Alphense jurist Orlando Kadir, die 71 gedupeerden vertegenwoordigt, noemt het nieuws dat de politie nu mogelijk óók andere schade zal moeten vergoeden, ‘fantastisch’. 

Eerder ging het alleen om herstel- en overlijdensschade, nu ligt ook het vergoeden van bijvoorbeeld omzetderving op tafel. Volgens Kadir zal per geval worden bekeken hoe hoog de schade is voor de winkeliers. Die loopt volgens naar totalen van tientallen miljoenen. ,,Eindelijk krijgen ook de winkeliers erkenning.” 

Tijdens het voorlezen van de uitspraak werd er door gedupeerden hardop gehuild in de zaal, zegt Kadir.,,De mensen hebben achtenhalf jaar bakken ellende over zich heen moeten krijgen en hebben hier ontzettend hard voor moeten vechten. Nu kan de politie niet meer wegkijken.”

Bert-Jan van Heijningen, die zijn videotheek moest sluiten omdat volgens hem veel minder klanten naar de Ridderhof durfden te komen, reageert zeer emotioneel. 

,,Dit is onwerkelijk. We zijn er helemaal van ondersteboven dat het zó uitpakt”, zegt hij snikkend. ,,Bijna negen jaar lang is elke keer de deur in ons gezicht geslagen. Ondernemers stonden in de kou. We werden weggezet als klagers en zakkenvullers. En nu heeft de Hoge Raad de vloer aangeveegd met de politie en de Nederlandse Staat. Ik ben niet snel emotioneel, maar dit... We hebben zó lang gevochten.”

Toch heerst er nog angst op een nieuw gevecht over de hoogte van de schade. ,,Hopelijk hebben Staat en politie en nog een greintje eer en kan er een punt achter deze zaak. We zijn bang dat er straks op elke centimeter of detail wordt geknibbeld en dat we zo wéér een trap na krijgen.”