Volledig scherm
Nelis was altijd vriendelijk en trakteerde iedereen aan het hek graag op een knuffel. © Kinderboerderij Zegersloot

Ponymeisjes treuren om orgelpaard Nelis

Orgelpaard Nelis van kinderboerderij Zegersloot in Alphen is op 35-jarige leeftijd overleden. Nadat acht van zijn vaste verzorgsters afscheid hadden genomen, heeft de dierenarts haar moeten laten inslapen. Haar, want Nelis was een merrie.

,,Het afscheid was mooi, maar voor de meisjes natuurlijk ook heel moeilijk. Sommigen hebben meer dan tien jaar voor Nelis gezorgd’’, zegt beheerster Marja Dieho.

Draaiorgel

Het Fjordenpaard liep 23 jaar voor het draaiorgel, waarmee orgeldraaier Koos Meulkens onder meer elke zaterdag door Alphen trok. In 2000 kwam het dier op de kinderboerderij terecht en genoot het van zijn deeltijdpensioen. ,,Vanuit hier heeft ze nog tien jaar alleen op zaterdag voor het orgel gelopen.’’

In 2010 - na 23 jaar trouwe dienst - ging Nelis echt met pensioen en nam een motor haar werkzaamheden over. ,,Ze heeft hier een heerlijk leventje gehad’’, zegt Dieho. Nelis won vorig jaar nog bijna de verkiezing leukste oude paard van Nederland, georganiseerd door stichting De Paardenkamp.

Vriendelijk

,,De meeste kinderen herkenden haar al van een afstandje. Nelis was altijd vriendelijk en iedereen aan het hek werd door haar getrakteerd op een lekkere knuffel. Ze vond het ook heerlijk om haar neus tegen je aan te drukken wanneer zij net haar slobber aan het eten was’’, aldus Dieho.

,,Ze zeggen weleens hoe ouder, hoe koppiger en dat was bij Nelis zeker het geval. Links was bij haar rechts en andersom. Maar dat was gewoon een kwestie van omdenken, dan kwam alles goed’’, besluit Dieho.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.