Volledig scherm
De Nieuwkoopse aquarellist Willem van Weerdhuizen staat bij de schildersezel. © Pim Mul

Pop-upexpositie brengt weer leven in voormalig Zeeman-pand

Het voormalige winkelpand van Zeeman heeft tijdelijk een nieuwe bestemming. De Nieuwkoopse aquarellist Willem van Weerdhuizen houdt daar tot en met 21 december een verkooptentoonstelling, samen met vier gastkunstenaars. Hij koos voor het pand in winkelcentrum De Nieuwe Cope omdat dat breed toegankelijk is voor publiek.

Quote

Gemaakt omdat ik nu in Nieuwkoop exposeer; een dorp met een agrarische omgeving

Ans Jansen

Vandaag hebben ze de laatste hand gelegd aan de inrichting. Meteen bij binnenkomst valt de kleurrijke glaskunst van Irene van der Laan uit Roelofarendsveen op. ,,Ik heb aan openwater-wedstrijdzwemmen gedaan”, vertelt ze. ,,Vandaar dat ik sporttrofeeën ben gaan maken.” Hoewel ze daar bekend van is, maakt ze ook glasfusion sieraden en kerstversieringen. 

Coby Vendrik uit De Kwakel exposeert een collectie gesmede metalen sieraden. ,,Vintage”, zegt ze, ,,dat is helemaal in. De stenen die erin verwerkt zijn, heb ik zelf gebakken.” Behalve metalen sieraden heeft Vendrik ook zilveren en koperkleurige sieraden meegenomen. 

De Roelofarendsveense Ans Jansen maakt beelden. Op het eerste gezicht lijken die van brons. ,,Nee,’’ zegt ze. ,,Dat is niet te betalen. Dit is keramiek. Maar ik behandel ze, waardoor het lijkt alsof het bronzen beelden zijn.” Geïnspireerd op een beeld van de Bremer Stadsmuzikanten heeft ze er een gemaakt van een koe, met erbovenop een varken en daar weer bovenop een kat. ,,Gemaakt omdat ik nu in Nieuwkoop exposeer; een dorp met een agrarische omgeving.’’

Bijenwas

De Nieuwkoopse Marloes Kranenburg laat het publiek kennismaken met ‘encoustic art’. ,,Dat is schilderen met gepigmenteerde bijenwas. Die wordt verwarmd met een strijkijzer en dan vervolgens op speciaal papier aangebracht.” Het resultaat: abstracte vormen en structuren. Kranenburg heeft, behalve schilderijen, ook briefkaarten gemaakt. 

Vanzelfsprekend hangt er ook werk van Van Weerdhuizen zelf. Tegenwoordig houdt hij zich ook bezig met olieverf, maar zijn onderwerp blijft onveranderd: landschappen. De pop-upgalerie is vrijdag en zaterdag open. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195