Volledig scherm
Agrariër Wouter Beukeboom heeft met zijn boerderij Beukehof de duurzaamheidspenning van de gemeente Alphen gewonnen. © Gemeente Alphen

Prijs voor boerderij Beukehof

Agrariër Wouter Beukeboom heeft met zijn boerderij Beukehof de duurzaamheidspenning van de gemeente Alphen gewonnen en daarmee 500 euro gekregen. Hij omschrijft zijn bedrijf in Hazerswoude Rijndijk als 'melkveehouderij 2.0'.

Beukeboom probeert meststoffen te scheiden, waardoor de uitstoot van ammoniak en stikstof afneemt. Hij doet ook mee aan project Topsurf, waarbij compost wordt gebruikt om bodemdaling tegen te gaan. Ook wil Beukeboom waterstof gaan maken met energie die wordt opgewekt met zonnepanelen.

Zonnepanelen

Cees Lourier uit Hazerswoude Dorp werd tweede. Hij heeft 6500 zonnepanelen laten plaatsen op zijn voormalige kwekerij aan de Voorweg. Hij kreeg 200 euro. Het bedrijf Nettenergy werd derde en kreeg 100 euro. Het probeert de boomkwekerij in Boskoop te verduurzamen.

Wethouder Leo Maat en juryvoorzitter Ferd Schelleman waren teleurgesteld over het aantal nominaties vanuit de Alphense bevolking. ,,Nog geen tien. Dat is op 110.000 inwoners wel erg weinig'', aldus Schelleman.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.