Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Prijs voor vaders die op video voorlezen in bajes

Het project waarbij in de PI Alphen gedetineerde vaders op camera verhaaltjes voorlezen voor hun kinderen is in de prijzen gevallen. Het initiatief gaat aan de haal met de Jan van Luxemburg Prijs 2018, een landelijke prijs voor projecten die leesplezier bevorderen.

In 2005 ontstond het idee vanuit het pastoraat van de Alphense gevangenis aan de Eikenlaan. Ook kinderen wiens ouders achter slot en grendel zitten en met wie ze toch al weinig contact hebben, verdienen het om voor het slapengaan voorgelezen te worden door hun vader, luidde het oordeel van de toenmalige pastor. Hij besloot om video-opnamen te maken van voorlezende gevangenen en deze naar hun thuisfront te sturen. De nieuwe pastor Jan Lange zette dit voort. Maandelijks doen er meer dan vijftien gevangenen mee.

Dertien jaar later heeft 60 procent van de gevangenissen dit voorbeeld gevolgd, aldus de organisatie, die de prijs uitreikt aan initiatieven die het leesplezier bij jong en oud bevorderen. In de jury zitten onder meer hoogleraren en docenten in de literatuur- en taalwetenschap.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.