Volledig scherm
Het video-vader-voorlees-project in de gevangenis van Alphen. Gevangenispastor Jan Lange en vrijwiliger Henri Komen tijdens de opnamen van een verhaal. © Peter Franken

Prijs voor ‘video-voorlezen’ door gedetineerde vaders in Alphen

Het project waarbij in Alphen gedetineerde vaders op camera verhaaltjes voorlezen voor hun kinderen is in de prijzen gevallen. Het initiatief gaat aan de haal met de Jan van Luxemburg Prijs 2018, een landelijke prijs voor projecten die het leesplezier bevorderen. 

In 2005 ontstond het idee vanuit het pastoraat van de Alphense gevangenis aan de Eikenlaan. Ook kinderen wiens ouders achter slot en grendel zitten, met wie ze toch al weinig contact hebben, verdienen het om voor het slapengaan voorgelezen te worden door hun vader, luidde het oordeel van de toenmalige pastor. Hij besloot om video-opnamen te maken van voorlezende gevangenen en deze naar hun thuisfront te sturen. De nieuwe pastor Jan Lange zette dit idee voort. Dat gebeurt maandelijks en er doen meer dan vijftien gevangenen mee.

Dertien jaar na dato heeft zestig procent van de gevangenissen het Alphense voorbeeld gevolgd, aldus de organisatie van de Jan van Luxemburg Prijs. Zij reikt een prijs uit aan initiatieven die het leesplezier bij jong en oud bevorderen. In de jury zitten onder meer hoogleraren en docenten in de literatuur- en taalwetenschap.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.