Volledig scherm
Caroline Nolet van woningstichting Nieuwkoop over onderzoek jongeren op de woningmarkt. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Proef in Nieuwkoop: senioren kunnen verhuizen met behoud van oude huur

De Woningstichting Nieuwkoop (WSN) begint een proef om senioren te stimuleren te verhuizen. Senioren die vanuit een gehuurde eengezinswoning verhuizen naar een appartement, behouden daarbij (nagenoeg) hun oude huur als die lager is. Dat heeft directeur-bestuurder Caroline Nolet van WSN aangekondigd.

Doel van de proef is om te bevorderen dat er eengezinswoningen vrijkomen. ,,We stellen senioren, die een huurwoning achterlaten, in de gelegenheid met voorrang naar een seniorenwoning te verhuizen”, aldus Nolet. ,,De vrijgekomen woningen worden weer toegewezen aan jonge gezinnen en jonge stellen uit de gemeente Nieuwkoop. Hiermee zou er weer wat schot moeten komen in de woningmarkt”, verwacht ze.

Doorstromers

Veel oudere inwoners willen best wat kleiner wonen in een appartement zonder trappen en zonder de zorgen voor een tuin. Maar in de praktijk haken senioren af als blijkt dat ze meer moeten gaan betalen voor een kleinere ruimte. De nieuwe regeling moet dat probleem ondervangen.

In haar vorige functie bij IJmere heeft Nolet een vergelijkbare proef gehouden en die bleek een groot succes. ,,Het heeft uiteindelijk geleid tot 350 doorstromers.” De pilot duurt tot juni volgend jaar. Nolet: ,,We kijken dan of we meer jongeren gehuisvest hebben.”