Volledig scherm
De RNet die tussen Alphen en Gouda pendelt. ProRail waarschuwt dat het spoor nog weken van slag kan zijn. © Peter Franken

ProRail waarschuwt: spoor Alphen -Gouda mogelijk nog weken ‘van slag’

Het kan nog wekenlang storingen ‘regenen’ op het spoor tussen Alphen en Gouda. Hiervoor waarschuwt woordvoerder Coen van Kranenburg van spoorbeheerder ProRail. Afgelopen week was de treinenloop al vier dagen op rij verstoord.

In de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 april sloeg de bliksem in op het spoor. Dit heeft gigantische schade aangericht, benadrukt ProRail. Van Kranenburg: ,,Woensdag en donderdag is met tientallen mensen keihard gewerkt om het spoor te herstellen. In het hele land hebben we 7000 kilometer spoor en slaat jaarlijks 100.000 keer de bliksem in. Vaak vangen geleiders de klappen op, maar als de bliksem echt inslaat, is het ook goed mis.’’

Woensdag en donderdag reden er dus helemaal geen treinen. Vrijdag leek alles weer normaal, maar ’s morgens ging het toch weer mis: een overwegstoring. Dat duurde enkele uren. Zaterdagochtend was een seinstoring de boosdoener. En daar blijft het niet bij, vreest ProRail. ,,Je ziet vaak nadat we zo intensief aan een stuk spoor hebben gewerkt dat er na ingebruikname allerlei dingen alsnog stuk gaan. Er zitten tientallen kilometers kabel onder de grond en je hebt met allerlei inregelstations te maken. Het zou heel goed kunnen zijn dat er meer kapot is of gaat dan wij nu kunnen voorzien’’, legt Van Kranenburg uit.

Hij snapt dat dit geen fijne boodschap is voor reizigers. Die moeten maar afwachten of treinen niet wéér uitvallen. ,,Maar we willen het niet mooier maken dan het is. Als het weer misgaat, proberen we de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Of we dan bussen inzetten? Daar gaat de NS over.’’ Dat geldt ook voor eventuele schadevergoeding, aldus Van Kranenbrug.