Volledig scherm
Een team van rechercheurs doet, onder leiding van een officier van justitie, onderzoek naar het overlijden van een Poolse man. Archiefbeeld. © Josh Walet

Rechter geeft twaalf jaar cel voor doden van Poolse huisgenoot in Bodegraven

Extreem geweld, dat leidde tot fataal letsel. Volgens de Haagse rechtbank is de 36-jarige Gregorz K. uit Bodegraven schuldig aan de dood van zijn 34-jarige huisgenoot Kamiel. Hij heeft daarom vandaag een celstraf van twaalf jaar voor doodslag gekregen van de Haagse rechter.

De uitspraak van de rechter is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de Haagse rechter heeft K. op twee momenten geweld gebruikt tegen zijn huisgenoot. ,,Na de eerste keer is hij naar vrienden gegaan terwijl hij het slachtoffer hulpeloos en gewond achterliet”, zegt de rechtbank in het vonnis. ,,In de nacht is hij een tweede keer gewelddadig geweest. Hierna heeft hij zich omgekleed en heeft hij zijn kleding en bebloede schoenen in de wasmachine gestopt.”

Daarna heeft K. volgens de rechtbank opnieuw het huis verlaten, terwijl Kamiel in de woning tussen het vuil op de grond lag. De rechtbank: ,,In de vroege ochtend is hij bij thuiskomst over het verminkte en bebloede hoofd en lichaam van het slachtoffer heen gestapt en is hij gaan slapen.”

Van moord is volgens de rechtbank geen sprake. ,,K. heeft zijn huisgenoot niet gedood na kalm beraad en rustig overleg.” De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij zo respectloos is omgegaan met het lichaam van het slachtoffer. ,,En dat hij tot nu toe geen openheid van zaken gegeven over wat er zich die nacht precies heeft afgepeeld. Hierdoor blijven de nabestaanden gissen naar de reden en de exacte toedracht van het overlijden van hun dierbare.”

Quote

In de ochtend is hij bij thuiskomst over het verminkte en bebloede hoofd en lichaam van het slachtof­fer heen gestapt en is hij gaan slapen.

Rechtbank

Levenslang

De zus van Kamiel kwam twee weken geleden vanuit Polen over voor de rechtszaak. ,,Ik heb levenslang”, zei ze tijdens het voorlezen van haar slachtofferverklaring. Ook bleek dat zij binnen amper een jaar een andere broer (door zelfmoord) en haar moeder heeft verloren.

,,Kamiel kreeg geld van onze vader, zodat hij naar Nederland kon”, zei ze ook. ,,En niet veel later was hij dood. Daarom voelt mijn pa zich nu schuldig. Hij is kapot van Kamiels dood. Kamiel had nooit problemen of ruzie, die zou hij juist eerder sussen.”

K. heeft altijd verklaard dat Kamiel degene was die ruzie zocht. Hoe K. heeft gereageerd op het vonnis is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of een van de twee partijen in hoger beroep gaat.