Volledig scherm
Marco de Haas. © Pim Mul

Reeuwijker Marco de Haas voorman ‘gele hesjes’ Erasmusbrug

Zo’n twee- à driehonderd ‘gele hesjes’ liepen zaterdag een parade over en rond de Erasmusbrug in Rotterdam. Met als doel: hun ongenoegen uiten over het beleid van de regering. De actie krijgt een vervolg, met Reeuwijker Marco de Haas als voorman.

De vreedzame ‘gele hesjes’-parade is een idee van Jan Dijkgraaf, journalist en hoofdredacteur van The Post Offline, en werd zaterdag voor de eerste keer gehouden. ,,Via mijn politieke netwerk ben ik met Jan Dijkgraaf in contact gekomen”, vertelt Marco de Haas. ,,Ik vroeg hem zaterdag: ‘Jan, wat is je bedoeling? Wil je dit vaker organiseren en in meerdere plaatsen en heb je al iemand daarvoor op het oog? Daarop kreeg ik als antwoord: ‘Ja, die staat voor me’ en dus heb ik de organisatie overgenomen.”

Vreedzaam

Quote

Wij hebben niks te maken met wegafzet­tin­gen of blokkades en willen ook geen leuzen, vlaggen of spandoeken

Marco de Haas

De Haas nu wil iedere zaterdag in december van 11.30 tot 12.30 uur een vreedzame ‘gele hesjes- parade houden bij de Erasmusbrug. ,,Wij hebben niks te maken met wegafzettingen of blokkades en willen ook geen leuzen, vlaggen of spandoeken. Wij delen bloemen uit en zingen ‘15 miljoen mensen’ van Fluitsma & Van Tijn. Deze parade is vreedzaam en bedoeld voor iedereen: mensen met kinderen, ouderen, mindervaliden. Zonder gedoe en gelazer. Maar met als doel: ons ongenoegen uiten en dat zichtbaar maken.” 

Volgens De Haas is er veel mis in Nederland. ,,Het rondpompen van geld en het uitstellen van beslissingen ben ik zat. We staan in Nederland op een lopende band en bewegen, maar komen niet vooruit. Dat geldt voor zaken als politiesterkte, medische kosten die maar stijgen, rijkswegen, huisvesting, milieu. De prijs-kwaliteitverhouding is zoek: de hoeveelheid belasting staat niet in verhouding met wat we daarvoor krijgen. Dat maken we zichtbaar.”

Stem van het volk

In zijn woonplaats Reeuwijk-Brug is De Haas een bekend gezicht. Hij beheert de Facebookgroep ‘Reeuwijk, schoon, heel en veilig’ en fietst dagelijks anderhalf uur door de wijk om te horen wat er speelt en kaart dat aan bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook stond hij op de lijst voor Burgerbelangen voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ik stond op de 24ste plek op de kieslijst en heb met voorkeurstemmen een zesde plek behaald (Burgerbelangen behaalde drie zetels, red.). Deze mensen hebben voor mij gekozen, die mag ik niet laten vallen. Daarom doe ik dit”, vertelt De Haas die zichzelf ziet als de stem van het volk.

Maar waarom leidt een Reeuwijker deze manifestatie in Rotterdam? ,,Ik ben een geboren Rotterdammer en Rotterdam is nog steeds mijn stad. De Erasmusbrug valt bovendien op en we doen daar geen mens kwaad. Ook symbolisch is het ‘een brug te ver’. Na de parades in december kijken we of we dit voortzetten. Ik zou het heel leuk vinden als er elders, zoals in Gouda of in Reeuwijk ook zulke vreedzame gele hesjes-parades komen en ik zou wel willen helpen om dat op te zetten.”

In kannen en kruiken

Voorlopig richt De Haas zijn pijlen op de parades op de Erasmusbrug. ,,Ik heb vanochtend contact gehad met de gemeente Rotterdam en ook zij vonden dat de parade zaterdag netjes en ordelijk is verlopen. Voor komende zaterdagen is alles in kannen en kruiken: de vergunningen zijn rond. Ik verwacht voor komende editie zo’n 400 deelnemers, met een uitloop naar duizend.”

Quote

De hoeveel­heid belasting staat niet in verhouding met wat we daarvoor krijgen

Marco de Haas