Volledig scherm
© ANP XTRA

Rekenkamer: ‘Nieuwkoop geeft subsidies zonder te controleren wat daarmee wordt gedaan’

Nog te vaak deelt Nieuwkoop subsidiegeld uit zonder dat gecontroleerd wordt wat er met dat geld gedaan is. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Hordijk & Hordijk en de Rekenkamer Nieuwkoop. ,,De gemeente mag op veel punten beslist kritischer zijn.” 

In het rapport staat dat de gemeente niet echt kritisch kijkt naar de maatschappelijke meerwaarde van de activiteiten waarvoor ze subsidie verstrekt. Het gaat daarbij niet alleen om kleine activiteitensubsidies, maar ook om grote budgetten. 

De tweehonderd organisaties die subsidie krijgen, moeten weliswaar een beoordelingsformulier invullen, maar daar wordt verder niet of nauwelijks naar gekeken. 

Risico

Ook kijkt Nieuwkoop nooit naar de financiële positie van de subsidie-aanvrager. ,,De gemeente neemt nu in veel gevallen welbewust het risico dat subsidie wordt verleend aan een vereniging of stichting die dat helemaal niet nodig heeft. Dat kan niet zo blijven’’, schrijft de Rekenkamer.

Het college van burgemeester en wethouders is het niet eens met de inhoud van het rapport van de Rekenkamer. ,,Er wordt stevige en in onze beleving soms ook suggestieve taal gebruikt. De Rekenkamer heeft nauwelijks gesproken met medewerkers van de gemeente en kent ook hun achtergrond en deskundigheden niet.”

Burgemeester Frans Buijserd laat weten het niet eens te zijn met de kritiek. Volgens hem vinden er wel kritische analyses plaats over de subsidieaanvragers, al geeft hij wel toe ,,dat de intensieve beoordeling nog verbeterd kan worden.’’

De gemeenteraad praat vanavond over het rapport.