Volledig scherm
Archieffoto. © Getty Images/iStockphoto

RGL trekt aan de bel over ‘slechte’ kwaliteit huishoudelijke hulp vanuit Wmo

RijnGouweLokaal (RGL) stelt morgenavond tijdens de raadsvergadering vragen aan wethouder Han de Jager (CDA, zorg) over de kwaliteit van huishoudelijke hulp vanuit de Wmo in Alphen. De kwaliteit ervan zou ‘te vaak’ slecht zijn, signaleerde de Cliëntenadviesraad gisteren in deze krant.

Alphenaren die hulp in het huishouden nodig hebben, kunnen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een beroep doen op huishoudelijke hulp. Iemand van een thuiszorginstelling komt dan helpen met schoonmaak, was of boodschappen. Maar de kwaliteit van de hulp laat ‘te vaak’ te wensen over, signaleerde de Cliëntenadviesraad (CAR). Dat komt vooral door de krappe tijdschema’s. ,,De thuishulp krijgt het werk niet af en gaat naar de volgende cliënt, terwijl de wc of douche wordt overgeslagen", zei Marjanne Orbons hierover.

Resultaat

Naar aanleiding van het AD-artikel trekt de RGL-fractie aan de bel bij zorgwethouder Han de Jager. Het grootste probleem is dat er niet meer op basis van uren geïndiceerd wordt, maar op basis van ‘resultaat’.

,,Je kan in twee uur geen huis schoonmaken. Laat staan dat de hulp aan de sociale component toekomt. Ik ben blij dat de Cliëntenadviesraad dit heeft gesignaleerd", zegt fractievoorzitter Ank de Groot, die zich in het verleden al vaker inzette voor de thuiszorg. ,,Minister Hugo de Jonge heeft onlangs verbeteringen aangekondigd, maar daar zie ik hier nog maar weinig van terug.”

Controles

CAR adviseert het college van b en w om onafhankelijke, steekproefsgewijze controles uit te laten voeren. Dat doet de gemeente nu zelf. Onbegrijpelijk, vindt De Groot. ,,De slager keurt zijn eigen vlees. Een onafhankelijke partij moet controleren of de uren in verhouding staan met het ingeschatte resultaat.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.