Een Amerikaan, een Brit en een Japanner krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Ze ontvangen die prijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van lithium-ion-batterijen. Die worden tegenwoordig gebruikt in onder meer smartphones, tablets en andere draagbare apparaten en in elektrische voertuigen.
Volledig scherm
Een Amerikaan, een Brit en een Japanner krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Ze ontvangen die prijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van lithium-ion-batterijen. Die worden tegenwoordig gebruikt in onder meer smartphones, tablets en andere draagbare apparaten en in elektrische voertuigen. © ANP

Rijk beloont gemeenten in het Groene Hart met plannen voor energiebesparing

Nieuwkoop, Kaag en Braassem en vijf andere regiogemeenten hebben een eenmalige uitkering van het rijk van ruim 3 miljoen euro gekregen om energiebesparing te stimuleren. Begin mei moet duidelijk zijn hoe ze dit geld gaan inzetten.

Eind 2019 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen geopend. Gemeenten konden een eenmalige uitkering aanvragen, met als belangrijkste voorwaarde dat de maatregelen bijdragen aan de landelijke CO2-reductie. Nieuwkoop en Kaag en Braassem hebben samen met de Omgevingsdienst West-Holland en vijf andere gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) een voorstel ingediend. Het ministerie heeft dit goedgekeurd.

Wethouder Bernadette Wolters (Duurzaamheid) van Nieuwkoop: ,,We hebben een grote opgave met ingewikkelde vraagstukken, maar ook de kleine beetjes helpen. Als we allemaal ons steentje bijdragen aan besparing van energie, dan hoeven we minder alternatieve energiebronnen te realiseren. Daarom is deze regeling zo mooi."

  1. 
AD-correspondente Ellen Verhaar (72) tikte ‘s nachts eerst haar stuk en kreeg daarna haar tweede zoon
    PREMIUM

    AD-correspon­den­te Ellen Verhaar (72) tikte ‘s nachts eerst haar stuk en kreeg daarna haar tweede zoon

    Vroeger was het ‘hengsten’ op haar typemachine, tot voor kort mailde ze haar stukken. Nu hoeft het niet meer. Na veertig jaar het lokale nieuws voor onder meer AD te hebben gevolgd, stopt Ellen Verhaar (72 jaar, Oude Wetering). Altijd hard werken vond ze niet erg en door haar werk was ze mooi ‘overal bij'. ,,Ik genoot respect en vertrouwen. Tot op het laatst. Dat was belangrijk voor mij.”