Volledig scherm
Verdachte Rik B, eerder getekend in de rechtbank met zijn advocaat © Renée van den Kerkhof

Rik B. veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag: ‘Wrede en onverhoedse aanval op zakenpartner Frik’

De Haagse rechtbank heeft Alphenaar Rik B.(59) vanmiddag veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar voor de dood van zijn zakenpartner, de destijds 54-jarige Aldrik Frik. De rechter achtte doodslag bewezen. Motief was ruzie over 50.000 euro. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijftien jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag. ,,Een wrede en onverhoedse aanval op collega en vriend.”

De veroordeelde noch zijn advocaat was aanwezig bij de uitspraak. B. is ook veroordeeld tot 20.000 euro schadevergoeding aan de weduwe van Frik. 

De zaak heeft veel stof doen opwaaien in Alphen en Leiderdorp, waar het slachtoffer woonde. Frik werd op vrijdagochtend 3 augustus 2018 levenloos gevonden in het pand van vertaalbureau DBF Communicatie aan de Ondernemingsweg in Alphen. Hij was van achteren met een bijl aangevallen en verwurgd met een stuk touw. Zakenpartner Rik B. vond hem en belde 112.

G-team

Frik woonde hij in Leiderdorp en was jarenlang actief bij korfbalvereniging Velocitas, waar hij onder meer het G-team coachte. Die zomer was hij naar Zeeland verhuisd, waar hij een bed-and-breakfast in het Zeeuwse Dreischor had overgenomen. Hij had zich teruggetrokken uit het met verlies draaiende vertaalbureau, hoewel hij formeel nog in dienst was.

Rik B. woonde in Alphen, waar hij actief was bij voetbalvereniging ARC, de grootste voetbalclub van het Groene Hart. B. werd op 25 september 2018 aangehouden en zit sinds die tijd vast. Hij heeft altijd ontkend iets met de dood van zijn zakenpartner te maken te hebben.

Bewijs

Het bewijs stapelde zich tegen hem op. De politie vond een vuilniszak met een touw met bloed van Frik. Op de zak zaten vingerafdrukken van Rik B. Tijdens het dreggen in de sloot vlakbij het pand, duikelde de politie een bijl op met dna van Frik en stukje van de muur waarbij zijn lichaam werd gevonden. Op de kleding en de rugzak van B. werden bloedspatten aangetroffen.

Volledig scherm
Tijdens het dreggen in de sloot vlakbij het kantoorpand van DBF Communicatie aan de Ondernemingsweg in Alphen, duikelde de politie onder meer een bijl op met dna van Frik. © Josh Walet

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195